Igazságtalannak nevezte a miniszterelnök az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, az Európai Parlamentben elfogadott jelentést.
 
 
MTI - Orbán Viktor csütörtökön az Országgyűlésben napirend előtt azt mondta: a Tavares-jelentés súlyosan sérti Magyarországot, figyelmen kívül hagyja az EP hatásköreit, a tagállamok és az Európai Unió közötti jogi egyensúlyokat, az alapító szerződésekkel szemben önkényesen állapít meg kötelező kritériumokat, vezet be új eljárásokat és kreál új intézményeket.

A jelentés ezzel csorbítaná egy tagállam szuverenitását, ez pedig egész Európára, az EU jövőjére veszélyt jelent - jelentette ki a kormányfő.

Az Európai Unió azt akarja elérni, hogy a magyar kormány ne szabályozza az energiaszolgáltatások árát, vagyis hogy rezsicsökkentés helyett megint emelkedhessenek az árak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a parlamentben napirend előtt. "Mi azonban ezt visszautasítjuk, mi inkább arra a kétmillió magyar emberre hallgatunk, akik aláírták a rezsicsökkentés melletti petíciót, és ezért tovább csökkentjük a családok megélhetési költségeit az ősz során" - jelentette ki a kormányfő.

A Tavares-jelentésről szóló EP-vita szomorú tanulságának nevezte Orbán Viktor, hogy egyes magyar képviselők azokat erősítik, akik veszélybe akarják sodorni Magyarországot és el akarják venni a magyar családok pénzét.

Orbán Viktor beszéde kezdetén a Párbeszéd Magyarországért független képviselői egy molinót tartottak fel az ülésteremben azzal a szöveggel: "Nem akarunk olyan Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével és a többség visszaél a hatalmával."

Fidesz: Magyarország ellen "rezsieljárás" zajlik

A Fidesz frakcióvezetője szerint Magyarországgal szemben nem "demokráciaeljárás", hanem "rezsieljárás" zajlik és ennek része az Európai Parlament (EP) által elfogadott Tavares-jelentés. Rogán Antal a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva csütörtökön a parlamentben szégyenletesnek nevezte, hogy a baloldali magyar EP-képviselők tudva azt, hogy milyen gazdasági, üzleti és lobbiérdekek húzódnak meg a háttérben, mégis megszavazták a jelentést.

Szavai szerint példátlan, hogy a magyar baloldal rávette az EP baloldali többségét egy Magyarországot elítélő nyilatkozat elfogadására. Hangsúlyozta: ez a jelentés nem a magyar kormányról, hanem Magyarországról szól és Magyarországot akarja az EP "gyámság alá venni".

KDNP: az európai baloldal letért az unió alapítói által szabott útról

A KDNP szerint az európai baloldal letért arról az útról, amelyet az alapítók értékrendje szabott meg, és kaotikus, dekadens világot idéző útra lépett. Harrach Péter frakcióvezető csütörtökön a miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszul az Országgyűlés előtt idézte a nemzetközi közösség alapítói által megfogalmazott gondolatokat és értékeket, hangsúlyosan szólva a szolidaritás megteremtéséről és a kereszténydemokrácia értékeiről, a többi közt a nép döntésének tiszteletben tartásáról. Szerinte a Tavares-jelentés elfogadása nem a tisztelet megnyilvánulása volt, hanem gazdasági, politikai és ideológiai okok álltak mögötte.

MSZP: nem az országot támadták, hanem a kormányt

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint nem az országot vagy a magyar embereket, hanem a kormányt bírálta az Európai Parlament a Tavares-jelentés elfogadásával. Mesterházy Attila a miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva az Országgyűlés csütörtöki ülésén kijelentette: a kormányfőnek meg kellett volna köszönnie a magyar és az európai szocialisták munkáját, ugyanis annak hatására kerültek ki az országgal szembeni szankciók megfogalmazása a jelentésből, mivel  Magyarországot az ön politikája miatt nem szabad büntetni”.

Hozzátette: a rezsicsökkentés miatt senki nem támadta a kormány munkáját, az alapvető jogot sérülése miatt fogalmaztak meg kritikákat.

Jobbik: a Tavares-jelentés egy kutyakomédia

A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint a Tavares-jelentés megszületése, vitája és megszavazása is egy kutyakomédia, ami ráadásul nem Magyarországról, hanem a hatalomról szól. Vona Gábor a miniszterelnök csütörtöki, napirend előtti parlamenti felszólalására reagálva bírálta a magyar baloldalt, amiért az szerinte kárörömmel fogadta a jelentés elfogadását. Szerinte ugyanakkor Orbán Viktornak a földtörvényben kellett volna megvédenie Magyarországot és a magyar érdekeket, mert jelenleg Magyarország "totális gyarmatosítása zajlik".

Orbán: mindhárom fontos uniós intézményben támadnak a rezsicsökkentés miatt

Az Európai Unió mindhárom fontos intézményében, az állam- és kormányfői tanácsban, az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben (EP) is rendszeresen támadják Magyarországot a rezsicsökkentés miatt - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök a frakcióvezetők felszólalásaira adott viszonválaszában közölte: az EP rosszat tesz az Európai Uniónak, gyengíti azt, amikor nem tartja be a rá vonatkozó szabályokat, az alapszerződéseket.

Vona Gábor Jobbik-frakcióvezetőnek válaszul ugyanakkor azt mondta, az unió gyengülése nem jó hír, az EU széthullása kataklizma lenne, el kell kerülni.

Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető felvetésére azt mondta, amit Magyarország támogatásként az Európai Uniótól kap, nem ajándék, hanem az "jár nekünk, csatlakozási szerződésünk fontos alapköve". Magyarország ugyanis a kommunizmus miatt súlyos versenyhátránnyal csatlakozott a közös piachoz - jelentette ki a kormányfő.

Szerdán fogadták el a Tavares-jelentést

Az EP szerdán fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentést. A dokumentum fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.