Több ezer főiskolás vállal külföldön idénymunkát a nyári vakáció alatt, hogy a gyakorlatban tökéletesíthesse nyelvtudását. A munkaközvetítő ügynökségek arról számolnak be, hogy az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az efféle munkalehetőségek iránt, s emiatt nem mindegyik érdeklődőt sikerül szerződtetniük.

Ľudmila Oškerová, a CKM 2000 Travel ügynökség igazgatónője az Aktuálne.sk portálnak elmondta: a Work and Travel USA program keretében minden évben hozzávetőleg 2-2,5 ezer szlovákiai diák utazik ki az Egyesült Államokba. Négy hónapon át hotelekben, vidámparkokban és vendéglátóipari egységekben dolgoznak, s bár nem képzettségüknek megfelelő munkát végeznek, de csiszolhatják nyelvtudásukat és fizetést is kapnak.

Az igazgatónő rámutatott, hogy azt ügynökségnél némi visszaesést tapasztaltak, mikor Szlovákia belépett az Európai Unióba és megnyílt az európai munkapiac. Hozzávetőleg 2010 óta azonban évről évre ismét növekedik az érdeklődés az amerikai nyári idénymunkák iránt – tette hozzá.

Michal Baran, a CCUSA ügynökség regionális menedzsere is megerősítette, hogy az „amerikai nyár” népszerűsége 2010 óta egyre nő. Megjegyezte azonban, hogy a gazdasági válság kezdetén csökkent az érdeklődés, valamint az Egyesült Államokból érkező munkaajánlatok száma is jóval alacsonyabb volt a korábbinál.

A Student Agency ügynökségnek jelenleg az okoz gondot, hogy nagyobb a diákmunkák iránti kereslet, mint a kínálat. Az ügynökség idén már 500 ügyfelét küldte ki az Egyesült Államokba. Pavel Halla, a társaság szóvivője elmondta: egyre nő az amerikai idénymunkák iránti érdeklődés, a lehetőségeik azonban korlátozottak, ezért nem tudják mindegyik kliensük kívánságait teljesíteni.

Hozzátette, hogy kanadai, új-zélandi és izlandi munkalehetőségekkel igyekeznek bővíteni a kínálatukat. A diákok farmokon dolgozhatnak, illetve családoknál helyezkedhetnek el au pairként. A programok résztvevői tapasztalataikat és nyelvtudásukat tanulmányaik elvégzése után, a munkapiaci elhelyezkedésnél is kamatoztathatják. „Az au pair-munka iránti érdeklődés szokványosan nagyon magas, és állandóan növekszik. Ez ugyanis ideális alkalom a fiatalok számára az idegen nyelv gyakorlására, egy új ország lakosságának és kultúrájának megismerésére, az utazgatásra és nemzetközi barátságok megkötésére” – magyarázta Halla.