Az Irány-Szociáldemokrácia győzött volna a választásokon, ha a megmérettetésre június utolsó hétvégéjén kerül sor. Összesen öt párt jutott volna be a parlamentbe – derült ki a Polis közvélemény-kutató ügynökség felméréséből.

A Polis ügynökség a TA3 hírtelevízió számára készített felmérést, amely során arra várt választ a résztvevőktől, hogy kire szavaznának, ha június utolsó hétvégéjén kerülne sor a parlamenti választásokra.

A válaszadók 42,3 százaléka az Irány-Szociáldemokráciára (Smer-SD) adná voksát. A második helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) végezne 8,9 százalékos, a harmadik helyen pedig a Most-Híd 8,7 százalékos támogatottsággal. Bejutna még a parlamentbe az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽANO) 8 százalékkal, illetve a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS) 7,4 százalékkal.

A felmérés eredményei alapján közvetlenül a bejutási küszöb alatt végezne a Magyar Közösség Pártja (MKP) 4,9 százalékos támogatottsággal. A Szlovák Nemzeti Pártra (SNS) a megkérdezettek 4,3 százaléka, az Új Többség–Egyezségre (NOVA) 4,1 százaléka, a Szabadság és Szolidaritásra (SaS) pedig 3,6 százaléka adná voksát.

A válaszadók 53 százaléka biztosan elmenne szavazni, 21 százaléka nem járulna az urnák elé, 26 százaléka pedig határozatlan volt ebben a kérdésben.