Az iskolákat készítik elő a következő tanévre, dolgoznak a sportpálya befejezésén, tovább folytatják a vízhálózat kiépítését, és tatarozzák a község középületeit: egy mondatban így foglalható össze a torjai önkormányzat július végi, augusztus eleji tevékenysége.

Az önkormányzat idén 1,15 millió lejt különített el az oktatásra, ez az összeg elsősorban a tanárok fizetését tartalmazza, így a maradékból kell kiszorítani a szükséges javítások ellenértékét – tájékoztatott dr. Daragus Attila polgármester, aki szerint előre nem látott kiadásokkal szembesültek. Három intézmény fűtésrendszerét tesztelve észrevették, hogy a kazánok kilyukadtak, ezek egy részét ki kell cserélni, ami viszonylag sok pénzbe kerül. Tovább korszerűsítik az osztálytermeket, így minden iskolában egy-egy osztályterem padlózatát szalagparkettára cserélik; ez községszinten hat termet jelent.

Pontra tennék a Szász utcát

Jó hír, hogy idén folytatni tudják a község csatornahálózatának kiépítését: múlt évről a kormány 707 ezer lejjel adósa maradt a kivitelezőnek, de a napokban törlesztették az elmaradást, az önkormányzat a pénzt július 24-én továbbutalta, így a cég ismét dolgozhat a hálózat kiépítésén. A munkálat a Szász utcában folytatódik, ez újabb 300 méteres szakaszt jelent. Az említett falurészt a polgármester teljesen korszerűsítené, amihez némi szerencse is szükségeltetik. Az Angustia Egyesülethez 78 ezer euró értékű pályázatot nyújtottak be, és amennyiben pozitívan bírálják el a projektjüket, a Szász utcát a csatornázás után le is aszfaltozzák. Itt a lakók együttműködésére is szükség lesz: aki akarja, annak a bitumenezés előtt kell a portájára bevezetnie a víz- és csatornacsövet, hiszen öt évig nem nyúlnak hozzá az úthoz.

Saját cég a vízgazdálkodásra

A bálványosi víz- és csatornarendszerrel kapcsolatosan is van előrelépés: a brassói székhelyű, csődbement cégtől más vállalkozások veszik át a munkálatot, és be is fejezik azt. Ez azért fontos, mert a polgármesteri hivatal a 2014–2020-as európai költségvetési ciklus elején pályázni szeretne az ülepítő állomás kiépítésére.

Döntés született a vízszolgáltatás kapcsán is: az önkormányzat úgy határozott nem koncesszionálják a vizet, hanem céget hoznak létre, hogy a torjaiaknak ne kerüljön sokba a szolgáltatás. „Nem azért kínlódtunk a szabadesésű vízhálózat kiépítésén, hogy Torja népe is 3,5 lejt fizessen köbméterenként, mint a nagyvárosokban. A tanács mellett működő cég fogja a szolgáltatást és a szükséges javításokat is elvégezni. A vízre nagy szükség van Torján, sokan foglalkoznak zöldségtermesztéssel, így próbáljuk minél alacsonyabb áron adni a folyóvizet” – fejtette ki Daragus.

Idén befejezik a futballpályát is, miután a kivitelezővel felbontják a szerződést, mert nincs anyagi fedezete a munkálat előfinanszírozására. Így a focicsapat hazatérhet a szentléleki vendégpályáról.

Az önkormányzat a polgármesteri hivatallal szemben levő orvosi rendelőket befogadó ingatlant kívánja felújítani idén, korszerűsíteni akarják a községközpont kultúrotthonát, tervbe vették a Munkács falurészen egy roma kultúrotthon kialakítását, továbbá a Székely ház tatarozását is. Futásfalván idén a kultúrotthonon eszközölnek főjavítást.

Székely Hírmondó