A normalitás jeleként értelmezi Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetője az elkövetkező hónapokban zajló nagyszabású, országos szintű tematikus ellenőrzéseket. Az átszervezésekről már nem tudott ugyanolyan pozitív hangnemben nyilatkozni az intézményvezető.

Augusztus hatodikától megszűnnek a munkafelügyelőség területi (Háromszék városaiban működő) irodái.

– Ezeket az irodákat már régen fel kellett volna számolnunk, mivel nem tudjuk fizetni a béreket, a fenntartással járó költségeket. A kollégák ettől arrafele ingázni fognak (ez télen, főképpen Barótról, Bodzafordulóról igencsak kényelmetlen lesz), ugyanakkor a munkaadóknak is gondot jelent majd, hogy minden hónap ötödikéig a napszámos regiszterek leadásával fel kell keresniük a sepsiszentgyörgyi, Munkás utcai székházunkat, illetve az elektronikus adatbázisba való feltöltés miatt is ide kell jönni. Más megyékben már tavaly bezárták a területi irodákat, mi eddig tudtuk húzni – részletezte Ördög hangsúlyozva, hogy náluk gyors az ügyfélfogadás, eddig nem alakultak ki sorok.

Július-október között két ellenőrző kampány (munkavédelmi és munkaügyi) is zajlik Háromszéken: egyik az önkormányzatokat, másik az egészségügyben dolgozókat, asszisztenseket veszi célkeresztbe.

Az önkormányzatok esetében a munkaszerződések írott formájának meglétét, netán hiányát, a túlórák nyilvántartását, kifizetését, az elektronikus adatbázis kezelésére vonatkozó 500-as kormányhatározat alkalmazását, a nyugdíjak, munkaszerződések együttes alkalmazását taglaló 329-es törtvény betartását (a nyugdíjasok nem minden esetben vállalhatnak önkormányzatoknál állást), továbbá a minimálbér alkalmazását (idén kétszer is növelték) ellenőrzik.

A munkavédelmi részen azt figyelik, hogy megfelelő módon van-e megszervezve a munkavédelem, ki van-e jelölve ezért felelős személy az intézménynél, megtartják-e a periodikus kiképzéseket, léteznek-e saját munkavédelmi előírások (minden intézményre sajátosan, hiszen különbözhetnek a veszélyességi források), illetve ki vannak-e állítva a megfelelő működési engedélyek.

A kórházakban, orvosi rendelőkben, egészségügyi központokban zajló kontrollok során többek között az itt használt anyagokat és ezek kezelését (beszállítókat, veszélyes hulladékok kiszállítóit) ellenőrzik.

– Ilyen nagyszabású, hosszú időtartamú kampányunk mostanában nem volt. Ez a normalitás jele, hogy ilyen jellegű akciókat is be tudunk ütemezni, és véghez is tudunk vinni – összegzett Ördög Lajos.

Tinca Teddy
Székely Hírmondó