Idén Magyarország a díszvendége az 1967 óta évente megtartott, nagyszabású szabadtéri népművészeti és hagyományőrző rendezvénynek, a washingtoni Smithsonian Folklife Festivalnak. Az érdeklődő közönség az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai révén ismerkedhet meg közelebbről a magyar népművészettel.
A Smithsonian Folklife Festival
A világ legnagyszabásúbb népművészeti fesztiválját minden évben a washingtoni Capitolium előtti, 16 hektáros parkban rendezik meg, látogatóinak száma eléri az egy-másfél milliót. Hazánk első ízben meghívott vendége az idén június 26-30., illetve július 3–7. között rendezett rangos eseménynek. A „Magyar Örökség - Az újjáéledés gyökerei" című program során bemutatkozik a magyar népzene és néptánc, kézművesség, borászat és gasztronómia is, a magyar népművészet teljes palettáját nyújtva Kalocsától a mezőségi Székig, Gyimestől az alföldi Karcagig, Kalotaszegtől Délvidékig és Kárpátaljától az amerikai magyar hagyományőrzőkig.
"A magyar vendégszereplésnek óriási a szakmai felelőssége – nyilatkozta az mta.hu-nak Balogh Balázs, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet igazgatója. – A kultúra értékeinek hiteles megjelenítésével, a népművészet apolitikus, mindenki által érthető, nyelvi korlátokat nem ismerő szépségének bemutatásával nagyon sokat javíthatunk a Magyarországról alkotott, sokszor téves képen. Néprajzi-szakmai szempontból nyugodtan bízhatunk magunkban, mert igazi folklórnagyhatalomnak számítunk!" A szakember elmondta: A magyar népzene- és néptáncmozgalom hátterében – többek között Bartók Béla nevével fémjelzett – világszerte egyedülálló és példaértékű tudományos adatgyűjtő, feldolgozó és elemző munka áll. A magyar tárgyalkotó népművészet is sok területén büszkélkedhet az európai paraszti kultúra kiemelkedő teljesítményeivel, amelyeket a néprajztudomány történetiségükben és társadalmi vetületükben is feltárt.
     A fesztivál programjának összeállításában a Balassi Intézet átfogó, központi irányítása mellett – több népművészettel foglalkozó szakmai intézménnyel együtt – az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet és Zenetudományi Intézet vett részt. A rendezvény fő szakmai vezetője az MTA BTK Néprajztudományi Intézet állományához tartozó Fülemile Ágnes, a New York-i Magyar Kulturális Intézet igazgatója.
   A fesztiválra az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont hat munkatársa személyesen is ellátogatott. "Fő feladatuk, hogy a széles közönség számára nyitott szakmai színpadon a magyar népművészetet, kultúrát és társadalmat angol nyelvű tudományos ismeretterjesztő előadások, kerekasztal-beszélgetések keretében mutassák be az érdeklődőknek. Kutatóink emellett úgynevezett interpretátorként is segítik a tudás közvetítését, azaz a tárgyalkotó népművészek, néptáncosok és népzenészek bemutatóin angol nyelven magyarázzák el a közönségnek, hogy mi is az, amit látnak és hallanak, milyen mozzanatokra, részletekre figyeljenek" – érzékeltette a szakszerű bemutatók fontosságát Balogh Balázs.