A megalapozott szakpolitikai döntéshozatalhoz szükséges, tudományos elemzéseken alapuló információk körének szélesítése és a döntéshozókkal való megismertetésük a fő célja a Parliaments and Civil Society in Technology Assessment (PACITA) elnevezésű uniós programnak. Második magyarországi műhelyvitáját július 5-én tartották a Magyar Tudományos Akadémián.

Az akadémikusok, akadémiai kutatók, európai tudományos és civilszervezetek képviselői, minisztériumok és kormányzati háttérintézmények kutatás-fejlesztési területért felelős vezetői részvételével rendezett eseményen Csépe Valéria főtitkárhelyettes a Magyar Tudományos Akadémia hazai és nemzetközi tudományos tanácsadó szerepét ismertette. Beszámolt egyebek mellett a 2008-ban Pálinkás József, az MTA elnöke által kezdeményezett és elindított Köztestületi Stratégiai Programokról, amelyek kiemelkedő jelentőségű, az ország szempontjából meghatározó kérdésköröket vizsgálnak. Mint elmondta, az eddig megjelent tanulmánykötetek – Környezeti jövőkép - Környezet- és klímabiztonság; Megújuló energiák hasznosítása; Élelmezésbiztonság. A magyar élelmiszer-gazdaság, a vidékfejlesztés és az élelmiszer-biztonság stratégiai alapjai; Magyarország vízgazdálkodása: helyzetkép és stratégiai feladatok; Áttekintés Magyarország energiastratégiájáról; Informatikai stratégia Magyarországon – szerzői egyúttal fórumot teremtettek a szakértők, kutatók közötti szakmai párbeszédre is.

     Európa országaiban a technológiai hatásértékelés kultúrája eltérő színvonalú. A budapesti tanácskozás újabb lépést jelentett az elemzés intézményes alapjainak megerősítése és a már hagyományosan jól működő parlamenti technológiai hatásértékelés példáinak megismertetésében.

     A műhelykonferencián részt vevő szakemberek tapasztalatot cseréltek a technológiai hatásértékelés tudományos és társadalmi egyeztetésen alapuló, a politikai döntéshozatalt támogató gyakorlatáról, illetve egy korábban elkészült komparatív elemzés alapján megvitatták a hatásértékelést intézményesített formában nem alkalmazó európai partnerek előtt álló kihívásokat és lehetőségeket.