Budapest - A nagydíj mellett a legjobb Kodály előadás különdíját is elnyerte a kedd este zárult Muzsika Hídja Fesztiválon a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes.
Az ötnapos énekkari világtalálkozó és verseny helyszíne Budapesten a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ volt. Több mint húsz kórus vett részt az eseményen, a magyar nagyvárosok énekkarai mellett több kínai városból, köztük Hangcsouból, Pekingből és Tiencsinből is érkeztek kórusok, sőt még egy kínai nyelven éneklő ausztriai énekkar is eljött Magyarországra - közölte az MTI-vel szerdán Takács Valentina kommunikációs vezető.

A fesztivál Kodály Zoltán emléke előtt tisztelgett. A versenykiírás szerint minden kórus szabadon állíthatta össze a programját azzal a megkötéssel, hogy a műsorban legalább egy Kodály műnek szerepelnie kell. Az előadásokat héttagú nemzetközi zsűri értékelte.

A Kiss Katalin karnagy által alapított és vezetett kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes 1990 óta működik, azóta nemzetközi versenyek sorát nyerte meg, 17 első helyezéssel, 7 nagydíjjal és olimpiai bajnoki címmel is büszkélkedhet. A Musica Mundi által készített világranglistán a kamarakórusok között az előkelő harmadik helyen áll. Legutóbb 2013 tavaszán a 24. Veronai Nemzetközi Kórusverseny nagydíjával tértek haza az énekesek.