Peking/Tajpej - Bocsánatkérésre kényszerült a tajvani elnök, mert belehalt egy leszerelés előtt álló sorkatona a büntetésébe. A közvéleményből dühöt kiváltó ügy katonai vezetők szerint hatással lesz az önkéntes haderőre átállás folyamatára - derült ki helyi szerdai lapjelentésekből.

Ma Jing-csiu elnök bocsánatot kért az elhunyt 24 éves fiatalember családjától, és utasította a hadsereg vezetőit, hogy tárják fel a haláleset részleteit, találják meg a felelősöket. A 23 milliós Tajvanon július eleje óta nem szűnő téma a tragédia, az ellenzék a hadseregben uralkodó állapotokat bírálja.

Az eddig nyilvánosságra került információkból tudható, hogy az egyetemet végzett kiskatona, Hung Csung-csiu egy videofelvétel készítésére is alkalmas telefonnal érkezett vissza a laktanyába, ami fegyelmi vétség, és emiatt megbüntették.

Sajtójelentések szerint a tűző napon végzett felülésekkel, fekvőtámaszokkal és békaügetéssel kellett bűnhődnie hibájáért. Állítólag közben panaszkodott, de feljebbvalója nem engedett. Három napja volt a leszerelésig, amikor a fogdában - Tajpej külvárosában - végül meghalt.

A hadsereg illetékesei már korábban jelezték, hogy nyomozást indítottak, és a hasonló esetek elkerülése érdekében felülvizsgálják a vezetői rendszert is. Jelentések szerint négy tisztet, köztük az érintett 542-es számú páncélos dandár helyettes parancsnokát már őrizetbe vették.

Tajvan 2015-re teljes mértékben önkéntesekből álló hadsereget szeretne, ám a fegyveres erők toborzásért felelős központjának igazgatója azt nyilatkozta, hogy az eset minden bizonnyal visszaveti a toborzás ütemét.