Hamarosan új épületben működik majd a Debreceni Református Kollégium gimnáziuma és általános iskolája is. Óriási beruházás indul a belvárosban.
 

dehir.hu - A Tiszántúli Református Egyházkerület közbeszerzési hirdetményére bukkantunk az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A tender második része, a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola tornatermének bővítése is hírértékű és örömteli, de jóval kevesebbeket érint majd, mint az első rész. Ez ugyanis nem más, mint a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskola kialakítása a Péterfia utca 1-7. szám alatti épületben.

A Péterfia utca 1-7. szám alatt, az Új Városháza mellett a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Tanítóképző Karának (egykoron tanítóképző főiskola) épületét találjuk. Az átalakítás óriási beruházás lesz; gyakorlatilag a pinceszinttől a tetőtérig minden emeletet érint. Tantermeket, előadókat, szertárakat, tanári szobákat és kiszolgáló helyiségeket kell kialakítania a nyertesnek. Emellett új fűtési rendszert építenek ki, nyílászárókat cserélnek, teljesen átalakítják az udvart, és a homlokzatot is felújítják.

Ezzel egyébként a korábbi állapot áll majd vissza. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma ugyanis 1972-ig a Péterfia utcán 1913-ban elkészült épületben működött. A gimnáziumnak jelenleg ötszáz diákja és mintegy ötven tanára van. Az általános iskolában is sok gyerek tanul, négyszáz diákot oktatnak a pedagógusok.

Az ajánlatokat augusztus 13-án délig várják. A munkával a kiírás szerint 2014. június 30-áig kell végezni.

A Tiszántúli Református Egyházkerülettől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Péterfia utcai épület felújítása a május 25-én, a Debreceni Református Kollégium 475. évfordulója kapcsán tartott hálaadó Istentiszteleten bejelentett kormányzati támogatásból valósul meg. Buzás Borbála szóvivő elmondta, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma az államosítás után is működött, de a kártalanításkor nem kapta vissza épületét, így csak most költözhetnek vissza az eredeti épületbe a gimnazisták, akik az általános iskolásokkal együtt 2014. szeptember elsején kezdik meg a Péterfia utcán a tanévet. A nem hitéleti szakon tanulók pedig a Hittudományi Egyetemen folytatják tanulmányaikat.

A gimnázium jelenleg is használt épülete internátus volt, így azt most visszaállítják eredeti állapotába, míg az általános iskola épületébe költözik a kerületi és kollégiumi levéltár, valamint a nagykönyvtár és a múzeum gyűjteménye.

Úgy tudjuk, a felújítás ideje alatt a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Tanítóképző Karának hallgatói a Hittudományi Egyetem épületében kapnak majd helyet.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként május 25-én azt jelentette be a Nagytemplomban, hogy 2017-ig, az egyetemes reformáció 500. évfordulójáig az állam tízmilliárd forint támogatást ad a Református Kollégium és intézményei megújítására.