Kveck Péter szerint az üdülőövezetben tartozkodó turisták nem vagy alig érzékelik az eseményeket.

M1 - Iszlamista fegyveresek indítottak támadást a Sínai-félszigeten egy repülőtér és három katonai ellenőrző pont ellen. A kairói televízió jelentése szerint a támadók aknagránátokat lőttek ki az El Aris repülőtérre és az ellenőrző pontokra. Megfigyelők a támadást az iszlamista Mohamed Murszi elnöknek a hadsereg által történt megbuktatásával hozták összefüggésbe.

Kveck Péter, Magyarország egyiptomi nagykövete az M1 Ma reggel című műsorában telefonon elmondta, hogy a hajnali incidens óta újabbak nem történtek, és az egyiptomi helyzet a "megnyugvás irányába halad". Hozzátette: az elmúlt napok, többnyire békés tüntetései lecsengőben vannak és kezd visszatérni a nyugalom Egyiptom utcáira. 

Az Egyiptomba látogató évi 60-70 ezer turista 90 százaléka a Vörös-tenger partján lévő üdülőhelyeket keresik fel, ezekben a körzetekben nyugalom volt az elmúlt napokban is – mondta a nagykövet. A rendőrség, a hatóságok megfelelően védelmezik ezeket a területeket – fűzte hozzá.

Kveck elmondta: pár nappal ezelőtt Hurghada-n volt egy kisebb tüntetés, amelyet azonban az ott üdülők észre sem vettek. Megjegyezte: az Egyiptomban zajló történéseknek nincs külföldi-ellenes élük, turistákat kevéssé veszélyeztetnek.

Kveck Péter azt tanácsolta, hogy a turisták kerüljék azokat a helyszíneket, ahol az elmúlt időszakban tüntetések voltak, ha mégis ilyet területre keverednének, hagyják el a helyszínt. A nagykövet megismételte: az egyiptomi üdülőövezetekben nem kell összetűzésektől tartani.