Obama és Putyin nyaralási fotói spontánnak tűnnek, ám a valóság ennél sokkal komorabb. Politikusok nagy lebukásait vettük sorra, élén a jelenlegi orosz elnök előre megírt vakációjával.

Vlagyimir Putyin falulátogatáson
Félmeztelenül fotózkodott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a Bajkál-tónál tett vakációja alatt. Mindez 2009-ben történt. Lóháton és úszás közben fotózták, a tóban pecázott helyi a horgászokkal, majd tengeralattjáróval 1400 méter mélyre merült, s a búvárhajót rövid ideig vezette is. Később falusiakkal parolázott és pálinkát ivott. Minderről húsz fotóból álló tablót adott ki hivatala. Köztük természetesen az egyiken komor arccal telefonál, az ismertető szerint ugyanis vakációja alatt is dolgozott.

Mi történt valójában? Putyin valóban pecázott, ám a halat nem ő, hanem a csónakban vele utazó egyik biztonsági embere fogta, ráadásul órákkal korábban, ám a horogra a kép kedvéért újra ráakasztották a halat.
A politikus egy kis faluba betérve is csak saját ügynökeivel futott össze, akik a Kremlből hozott, bevizsgált pálinkát adták oda két előre kiválasztott statisztának. Ők alakították a fotókon a házaspárt. A falu lakossága Putyinból semmit sem látott, már csak azért sem, mert megkérték őket, két napra hagyják el lakhelyüket a biztonsági intézkedések miatt.
Barack Obama a tengerparton
Obama egy hawaii strandra látogatott ki, s a képeken is úgy jelenik meg, mintha egy átlagos amerikai lenne a sok fürdőző között. Természetesen, minden allűrtől mentesen, arcán örömteli mosollyal lépdel a habokban. Mindez első választási győzelmekor, 2008-ban történt.

A valóság azonban más: a partszakaszt öt kilométer hosszan lezárták a biztonságiak, akik az elnök érkezése előtt két teljes napon át bombakereső detektorokkal vizsgálták a homokos sétányt. Az Obama mellett ácsingózó, csodálkozó „helybeliek” pedig az elnök testőrségének tagjai.
Angela Merkel az olasz szigeten
Európa válságban van, de hova tűnt Merkel? – tette fel a kérdést a német sajtó idén húsvétkor, amikor Ciprus gyakorlatilag csődbe ment. A válasz hamar meg is érkezett: a német kancellár a Nápolyhoz közeli Ischia-szigeten pihent. Merkel titokban utazott el, és kiruccanása ki sem derült volna, ha nem viszi magával tucatnyi testőrét.

Arra is fény derült, hogy már ötödszörre járt ott, ám áprilisi útját nem akarta nyilvánosságra hozni. Ennek oka: rossz színben tüntethette volna fel választói előtt, hogy kancellárként a válság közepén nyaral.

Fotó: Reuters