Spanyolország történetének legnagyobb, valamint Európa egyik legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségében a katasztrófamentők eddig 78 holttestet találtak a roncsok között, a sérültek száma pedig több mint 140, akik közül húsz állapota súlyos.

A megengedett 80 helyett közel 190 kilométeres sebességgel hajtott a spanyol szuperexpressz, amikor egy éles kanyarban kisiklott. Az egyik mozdonyvezető az EFE hírügynökség szerint elismerte felelősségét. Állítását rádiófelvétel is bizonyítja.
– Remélem senki nem halt meg, mert akkor az egész az én lelkemen szárad – mondta az előkerült hangfelvételen a mozdonyvezető.

– Mindenütt holttestek vannak a síneken, Dante poklát idézi az egész jelenet – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Alberto Nunez Feijoo, az autonóm Galícia kormányának vezetője. Azok az utasok is sokkot kaptak, akik nem sérültek meg. – Minden olyan gyorsan történt. Amikor a vonat egy kanyarhoz érkezett, a vagon egyszer csak kicsúszott, majd a kocsik egymásnak ütköztek. Robbanás is hallatszott, az emberek pedig a földre zuhantak – mondta a Cadena Ser rádiónak az egyik utas, Ricardo Montesco.
Fotó:Reuters

A vonaton összesen 218 utas és a személyzet tartózkodott, a szerelvény Madridból a Spanyolország észak-nyugati részén fekvő El Ferrolba tartott. A tragikus baleset pontos okait és azt, hogy a mozdonyvezető miért gyorsított fel, még vizsgálják a szakértők. Galíciában hét napos gyászt rendeltek el.
Nem tudnak magyar áldozatokról
Balogh Ferenc madridi magyar konzul lapunk megkeresésére elmondta, egyelőre nincs információnk arról, hogy lenne magyar állampolgár is a sebesültek illetve az elhunytak között. De folyamatos kapcsolatban állnak a spanyol külügyminisztérium konzuli főosztályával. Galícia tartomány tiszteletbeli konzulja, Tóth Vilmos sem tudott többet mondani a magyarokat illetően.
– A 78 halálos áldozatról nincs semmi információ, a személyazonosítás folyamatosan zajlik, és még jó darabig nem lesz végleges a lista. Sok áldozat nem viselte magánál a személyi okmányait, és egyelőre nincs mód arra, hogy a csomagokat azonosítsák.