Szolnok - Vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással való üzérkedés miatt vádat emelt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség egy szolnoki üzletember és társa ellen - közölte Balázsné Busku Terézia, a főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

A vádirat szerint 2011 októberében Jászapáti önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez (NFÜ) pályázatot nyújtott be azért, hogy 612 millió forint összköltségvetésű városfejlesztési projektjéhez 459 millió forint támogatást nyerjen. Az önkormányzat 2012 júniusában arról értesült, hogy pályázatuk nem nyert.

A vádlottak egyike ezután megkereste a település polgármesterét (a Fidesz-KDNP-s Pócs Jánost), hogy az elutasítás ellen emelt kifogás eredményességéhez segítséget nyújthatnak, mert az elbírálásban közreműködő hivatalos személyeket befolyásolni tudják, de ehhez a támogatási összeg tíz százalékára tartanak igényt.

Az önkormányzat a kifogást benyújtotta, annak az NFÜ 2012 szeptemberében helyt adott és értesítette az önkormányzatot. Erről azonban az első- és a másodrendű vádlott nem tudott, és arról próbálta meggyőzni a polgármestert, hogy államtitkári szintű ígéretet kaptak a pályázat kedvező elbírálására, ha a sikerdíjat kifizetik.

A vádirat szerint ezzel azt a látszatot keltették, hogy hivatalos személyt vesztegetnek meg a tízszázalékos sikerdíj ellenében, és így a pályázat eredményességét érik el. Az ügyről Jászapáti polgármestere értesítette a nyomozó hatóságot, az pedig elfogta a vádlottakat.

Az ügyészség a két férfi házi őrizetének fenntartására és végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a bíróságnak.