A NASA lekapcsolta egy évtizedes űrteleszkópját egy évvel azt követően, hogy kölcsönadta a készüléket egy egyetemnek, mely saját tőkéből finanszírozta működését.

Space.com - Az űrügynökség június 28-án állította le a GALEX - Galaxy Evolution Explorer – teleszkópot, mely tízéves karrierje során több százmillió galaxisba tekintett be és segített a kutatóknak jobban megismerni, a csillagok eme óriási kollekciói hogyan növekednek és fejlődnek. Az apró felfedező ultraibolya hullámhosszon vizsgálta és térképezte fel a galaxisokat.

A 150 millió dolláros szonda 2003 áprilisában indult 29 hónapos küldetésére, hogy az univerzumban a csillagkeletkezés történetét tanulmányozza. A NASA később bővítette küldetését, ám 2011 februárjában megvonta tőle a pénzügyi támogatást. Ezt követően 2012 májusában precedens nélküli módon átadta a teleszkóp működtetését a pasadenai Caltechnek, mely magánúton finanszírozta a GALEX-et.

A misszió legizgalmasabb eredményei többek között segítettek a kutatóknak azonosítani a legnagyobb ismert spirálgalaxist az univerzumban - az NGC 6872 névre keresztelt óriást; lencsevégre kapni egy csillagot felfaló fekete lyukat; ezenkívül felfedezni egy hiányzó láncszemet a galaxisevolúcióban, egyfajta „tinikort” a fiatal és idős szakasz között.

A GALEX megfigyelései emellett független módon megerősítették a sötét energia természetét. Eme rejtélyes erő a kutatók szerint gyorsítja az univerzum tágulását.

A Caltech működtetése során a GALEX táplálkozó fekete lyukakat és régmúlt csillagrobbanások lökéshullámait kereste. Egyéb feladatai között nyomon követte, a galaxisok fényes, aktív középpontjai hogyan változnak az idők folyamán. A tavaly begyűjtött információkat a kutatóknak időbe telik feldolgozni, így újabb felfedezésekre számítanak.

A GALEX legalább 65 éven át marad majd orbitális pályán, mígnem a Föld felé zuhanva elég az atmoszférában.