A Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tagjai korhű jelmezekben mutatták be a középkori táncokat

Hatodik alkalommal szervezték meg Topolyán a Nemzetközi Íjász és Kézműves Találkozót a vásártéren. A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, valamint a VMDP topolyai ifjúsági tagozata volt ezúttal a rendezvény szervezője.

Éhn József, a Társaság a Kárpát-medencei Magyarságért civilszervezet elnöke nyitotta meg a rendezvényt, és elmondta, hogy megtiszteltetés ez számára, mindig szívesen jön, hiszen szereti Topolyát és a topolyaiakat. Az anyaország erőfeszítéseiről is szólt, ami a határon túl élők integrációjának elősegítése végett történik.

Az egész délutánt betöltő rendezvény művelődési programmal kezdődött. A gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara Molnár Katalin karnagy vezetésével, a bácskossuthfalvi Ady Endre ME Dalárda Férfikara, a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület Gyöngyvirág asszonykórusa, a kiskunhalasi művelődési egyesület citerazenekara és a zentai népdalkör fellépését követően a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület haditorna-bemutatója és a Bácsér Szabad Íjászklub tagjainak közös íjászbemutatója következett. A Szent Longinus harcművészeti bemutatóját követően a nagyszámú közönség a középkori táncokból is kapott egy kis ízelítőt. A rendezvényen bemutatták termékeiket a régi mesterségek művelői: a gyöngyfűző, kosárfonó, gölöncsér, fafaragó, üvegfestő, csizmadia-papucsos, bőrdíszműves, kefekötő, kádár, mézeskalács- és kürtőskalács-készítő, cukrász, borász, valamint a hagyományos ételeket készítő csoportok.

Kovács László, a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat elnöke elmondta, hogy a rendezvényt követően hajnalig tart majd a táncmulatság. Gyergyószentmiklósi vendégeikkel vasárnap, június 30-án a cserepesi (Bački Sokolac) temetőben 18 órától megkoszorúzzák a székely sírokat, ott ugyanis 26 olyan székely nyugszik, akik az 1941-1944 közötti időszakban hunytak el. Július 2-án, kedden 18 órától a topolyai Sarlós Boldogasszony templomban a gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara lép fel Molnár Katalin karnagy vezetésével, igét hirdet ft. Zsúnyi Tibor temerini újmisés.

tp (vajdasag.ma)