A Beregszászi Magyar Gimnázium udvara, tantermei, kollégiuma újra diákok vidám zajától hangos. Június 23-tól egy héten át itt találkoznak, barátkoznak, ismerkednek egymással azoknak a kárpát-medencei iskoláknak a tanulói, tanárai, akik – a határok által egymástól elszakított nemzetrészek magyar középiskoláinak összefogása által az összetartozás érzésének erősítését tűzték ki célul – immáron 2000 óta részt vesznek a Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát-medencében nevet viselő programban. Szabadka, Lendva, Sepsiszentgyörgy, Fülek, Budaörs, Miskolc Hajdúnánás, Beregszász egy-egy szakiskolájának, gimnáziumának fiataljai évente kétszer találkoznak: egyszer tanévben az úgynevezett nemzetközi osztály keretében, egyszer pedig a nyári közös táborban. Idén a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium ad otthont a tábornak.

A vendégeket, a barátokat a megnyitón Szabó Árpád igazgató üdvözölte, aki abbéli örömének adott hangot, hogy immáron negyedik alkalommal fogadhatja intézményük a kedves barátokat, s reményét fejezte ki, hogy az itt találkozó ifjak jobban megismerik egymást, általuk közelebb kerülnek az egymástól határokkal elszakított nemzetrészek.

A testvériséget, a barátságot szimbolizáló táborzászlót a fülekiek adták át a beregszásziaknak, s közösen húzták fel azt a zászlórúdra. A személyes kapcsolatok nélkülözhetetlenségét, a nemzeti összetartozás érzését erősítő találkozók, táborozások fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében Farkasné Bőcs Judit beregszászi magyar konzul, Gajdos István parlamenti képviselő, az UMDSZ elnöke, Babják Zoltán, a Vérke-parti város polgármestere.

Az ünnepélyes megnyitót követően a programban résztvevő iskolák küldöttei mutatkoztak be, majd a beregszászi gimnázium diákjai lélekmelengető műsorral köszöntötték a vendégeket.

A hét folyamán számtalan közös kirándulás, vidám program várja a fiatalokat.

Forrás: Kárpátinfo.net