A petefészekrák korai felismerése azért is rendkívül fontos, mert a tünetek alig észrevehetők.

A petefészekrák a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta. Évente negyedmillió nőnél diagnosztizálják a betegséget, és közel 140 000 nő halálát okozza világszerte. A statisztikák alapján a petefészekrákban szenvedő betegek mindössze 45 százalékának van esélye az ötéves túlélésre, míg emlőráknál ugyanez a szám 89 százalék körüli. A petefészekrákra jellemző a téves diagnózis vagy a késői felismerés, hiszen tünetei és korai jelei egyáltalán nem tipikusak, nem könnyen felismerhetők. Ide tartozik a hasi puffadás, túlzott gázképződés, a szabálytalan menstruációs ciklus, étvágytalanság és fáradtság. A betegség kialakulásának kockázatát növeli, ha valakinek a családjában volt emlő- vagy méhrák. Tudatosabb odafigyelés várható el azoktól a nőktől is, akik 50 év felettiek, nem szültek, vagy endometriózisban szenvednek.

Kezelések és kiújulás

Az előrehaladott petefészekrák esetén az elsőként alkalmazott kezelések (a műtét és a kemoterápia) gyakran nem akadályozzák meg a daganat kiújulását. Ezért régóta szükséges volt a petefészekrákos betegek kezelésére egy új és hatásos kezelési módot találni, hiszen az elmúlt 15 évben nem állt rendelkezésre új terápia. A biológiai terápia az előrehaladott petefészekrák kezelésének új lehetősége. Jellemzően a kemoterápiával együtt alkalmazható és sok év óta végre új kezelési lehetőséget biztosít a petefészekrákos betegeknek.

Amit mindenképpen tudni kell a petefészekrákról
Vannak fontos szempontok a petefészekrákkal kapcsolatban, amelyekről minden nőnek tudnia kell:
bár döntő többségben az 50 fölöttieket érinti, kialakulása fiatalabb korban sincs kizárva;
a nőket érintő rákos megbetegedések 4 százalékát teszi ki;
rendkívül nehéz felismerni, hiszen korai stádiumában hiányoznak az egyértelmű klinikai tünetek;
kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy a daganat hogyan növekszik, vagy hogyan képez áttéteket;
a rendszeres ellenőrzésnek kiemelkedő szerepe van a korai felismerésben.
Tudatosságból felismerés

Mivel a tünetek nem típusosak, fontos, hogy a nők tudatában legyenek annak, hogy bizonyos jelek mögött akár petefészekrák jelenléte is megbújhat, ezért időben kérjenek szakorvosi segítséget. Ha ugyanis a betegséget korán ismerik fel, jó eséllyel gyógyítható – összegezte a betegség tünetegyüttesét dr. Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa. – A nőknek meg kell tanítani azt a tudatosságot, amivel a családjuk és a gyermekvállalás érdekében gondoskodniuk kell a saját egészségükről – hangsúlyozta a betegség kapcsán dr. Simon Tamás professzor, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a petefészekrák világnapján, május 8-án.


Európában 2008-ban 41 448 petefészekrákos halálesetet regisztráltak, ami az összes női daganatos halálozás 5,5 százaléka. Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint a daganatos betegségek miatti halálozási sorrendben a betegség a hetedik helyen áll, hiszen a 2009-es adatok szerint 687 betegnél volt végzetes következménye a petefészekráknak.

Forrás: otvenentul