Nincs is szebb látvány, mint egy gyümölcstől roskadozó őszibarackfa látványa kertünkben nyáron. Ám ahhoz hogy ízletes és lédús őszibarackot tudjunk szüretelni, fontos a megfelelő gondozás. Most ehhez adunk tippeket és ötleteket.

1.Tipp: Első lépésként vizsgáljuk meg kertünk talajszerkezetét, és a vásárlásnál ez alapján válasszunk ideális gyümölcsfát. A homokos talajra olyan őszibarackfa csemetét válasszunk, amelyik vad őszibarackba van oltva, míg a meszes-lúgos talajra mandulába szemzett oltott alanyt válasszunk.

2.Tipp: Az őszibarack virágzását úgy késleltethetjük, ha egy árnyékolót készítünk a fa elé. Mivel így a napfény nem éri közvetlenül a rügyeket, a virágzás is később fog bekövetkezni.

3.Tipp: A csapadékos esős időben, sajnos könnyen megtámadhatja a fát egy levélfodrosodást okozó gombás betegség. Ez ellen speciális lemosó permetezéssel tudunk védekezni.

4.Tipp: Az őszibarackfa metszését mindig a rügyfakadás előtt kell elvégezni, de a lemosó permetezést még előtte érdemes megejteni. A lemosáshoz jól alkalmazható a bárium-poliszulfid 5%-os oldata, vagy a bordóilé 2%-os oldata.

5.Tipp: A metszést közvetlenül a virágzás előtt érdemes megejteni, mert ilyenkor a sebek még gyorsabban begyógyulnak.

6.Tipp: Ha az őszibarackot eladásra szánjuk, mindig félérett állapotban szedjük le, de ha otthoni célra, pl. lekvár főzésre szeretnénk a gyümölcsöt, csak teljes érésben szedjük le a gyümölcsöt.

7.Tipp: Ha szeretnénk nagy érett zamatos őszibarackot szüretelni, május végén célszerű a hajtástömeget ritkítani. Így a megmaradó hajtások több tápanyaghoz jutnak, és a gyümölcsök is jobban fejlődnek.

8.Tipp:A ritkítást kb. dió nagyságú állapotban végezzük el, úgy hogy a fent maradó gyümölcsök kb. 10 cm távolságra legyenek egymástól.

9.Tipp: Fontos hogy a gyümölcs érése előtt megfelelő öntözés kapjon a növény, így legalább két héttel előtte jó alaposan kb. 30-40 liter vízzel locsoljuk meg a fát.


10.Tipp: Azokat az őszibarackfákat, amelyekről már augusztus első harmadában leszedtük az összes termést, ritkítsuk meg az ágakat. A leszedett barackot tegyük hűvös helyre, és így tároljuk rövid ideig.