A patisszon vagy más néven csillagtök a tökfélék családjába
tartozik. Társaitól (spárga, sütőtők, cukkini)
eltérő jellegzetessége és egyben névadója a csillag alakú kabakos
termése, amely az érési szezon elején héjastól, majd később héj nélkül
fogyasztható. Főszezonja júniustól októberig tart. Vásárlásakor mindig
figyeljünk oda, hogy megfelelő keménységűt válasszunk, mely ellenáll a
nyomásnak. Célszerű vásárlást követően azonnal, frissen feldolgozni. A
hűtőszekrény zöldségrekeszében néhány napig tárolható.
Fogyókúrázóknak tökéletes!
Kiváló fogyókúrás étel, hiszen alacsony energiatartalmának
(31 Kcal/100 g) köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. A
különböző diétának megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve,
gyakorlatilag a legtöbb étrend részét képezheti. Zsír- (0,1 g/100 g) és
rosttartalma (0,7 g/100 g) elhanyagolható, ezzel szemben 91%-a víz. 1,2 g
fehérjét, illetve 6,2 g szénhidrátot tartalmaz. Fehérjetartalma miatt a
vegetáriánus étrendben gyakran találkozhatunk vele. Magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat,
cinket, foszfort és talán A-vitamint tartalmaz.
Miért egészséges a borsó?
Az egyik legkedveltebb nyári zöldségünk a zöldborsó. Azon
kívül, hogy finom, nagyon egészséges is, és rengeteg hasznos tápanyagot
tartalmaz.
Magas a K-vitamin, C-vitamin tartalma. Kiemelekedő a B-1
vitamin, folátok, A- vitamin, tryptofán(esszenciális aminosav), foszfor, B6-
vitamin tartalma is.
A K-vitamin a csont kalciumkötő képességét meghatározó
oszteokalcin nevű csontfehérje képződésében játszik nagyon fontos szerepet. A
csont nem kollagén jellegű fehérjéinek megközelítőleg 10%-át teszi ki. A
K-vitamin hiánya vérzékenységet okoz és a véralvadáshoz is szükséges.
A B6-vitamin és folsav is szép mennyiségben megtalálható a
zöldborsóban. Ezek együtt az anyagcsere egyik melléktermékének csökkentik, a
homociszeteinnek képződését. A homocisztein veszélyes molekula, amely
megakadályozza a csontozat egészségének megőrzését, és csontritkulást okozhat.
A homocisztein a szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, ha egy
megengedett értéknél magasabb szintet ér el vérünkben, akkor súlyos
egészségkárosodáshoz vezethet. Nemcsak a csontok, hanem az érrendszer is
károsodik. Kutatók és orvosok napi 400 mikrogramm folsavmennyiséget ajánlanak,
amivel jelentősen lehetne csökkenteni a szív és érrendszeri problémák okozta
haláleseteket. A homocisztein mennyiségét korlátok közé szorítja és szabályozza
a folsav és a B-vitaminok. A borsóban pedig mindkettő nagy mennyiségben
megtalálható.
A zöldborsó akkor is jó választás, ha gyakran érezzük
magunkat kimerültnek, lelassultnak, mert olyan növényi tápanyagokat tartalmaz,
amelyek segítik a szervezet energia-termelős sejtjeit, rendszereit. A
szénhidrát, fehérje és zsíranyagcseréhez szükséges B1-, B6-, B2-, B3-vitaminok
is nagyon jó mennyiségben jelen vannak a borsóban.
Előfordul benne a vas, amely a vérben az oxigént és a
szén-dioxidot szállítja, és az enzimek működéséhez nélkülözhetetlen, a vér
összetevőinek előállításához. Mivel a vas felszívódásához feltétlenül szükséges
a C-vitamin is, a borsóban pedig mindkettő jelen van, így szervezetünk képes
rövid időn belül hasznosítani ezt az ásványi anyagot.
A vashiány a vérszegénységen kívül gyengíti az
immunrendszert, sőt tanulási terén is okozhat nehézségeket. A C-vitaminról
pedig tudjuk, hogy a szabadgyökök káros hatását csökkenti, és a daganatos
betegségek kialakulásának kockázatát. Vegetáriánusoknak nagyon jó hír, hogy a
szervezet számára oly fontos fehérje is a megfelelő mennyiségben megtalálható a
zöldborsóban.
Forrás: edenkert.hu
0 Megjegyzések