Meg kell várni a háttérben dolgozó szakemberek elképzeléseit, hogy eldőlhessen, milyen konkrét lépésekből áll majd a kormány nyáron kezdődő demográfiai döntéssorozata - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő.
Kattintson a képre a hanganyag meghallgatásához.

Kossuth Rádió - A népesedési problémával minden felelős kormánynak kezdenie kell valamit, éppen ezért a nyár folyamán véglegesítésre kerül egy olyan demográfiával kapcsolatos akcióterv, illetve döntéssorozat, amely ezeket a gondokat igyekszik majd orvosolni – mondta a 180 percben Giró-Szász András kormányszóvivő. A kabinet képviselője a Kossuth Rádió műsorában hozzátette, „az hogy milyen téma területek, milyen lépések és ezeknek milyen szinergiái kerülnek ebbe bele, azzal várjuk meg a kormánydöntést”.

Giró-Szász András azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint a kormányzat július elején a családi adókedvezmény kiterjesztéséről dönt. Az értesülések szerint a KDNP javaslata alapján a gyermekesek nemcsak a személyi jövedelemadójukból, hanem járulékaikból is érvényesíthetnék a kedvezményt.

Arra a felvetésre, hogy a cikkek alapján a döntések közé tartozik majd a szocpol kiterjesztése, a terhességi gyermekágyi segély összegének jelentős emelése és munkahelyi napközik létrehozása is, a kormányszóvivő azt mondta, ezek mind fontos és releváns ötletek.  „Rengeteg tanulmány és rengeteg felvetés születik, amikor a kormányzat egy ilyen átfogó és nagy lépés megtételét tervezi, azonban meg kell várnunk, hogy az illetékes szaktárcák, az ezzel a területtel foglalkozó szakállamtitkárok lényegében kifejtsék a véleményüket, a háttérben dolgozó embereik megalkossák ezeket az elképzeléseket. Utána ezeket össze kell csiszolni, hogy erősítsék, és ne kioltsák egymás hatásait. Akkor fog kiderülni, hogy mi tud bekerülni, mi nem” – fogalmazott a kormányszóvivő.

Arra a kérdésre, hogy a demográfiai akcióterv céljait milyen forrásokból lehet majd finanszírozni, Giró-Szász András azt mondta, a büdzsét érintő közelmúltban bejelentett lépéseket az Európai Unió kérte. A kabinet szerint e nélkül is meglettek volna azok a számok, amely a túlzottdeficit-eljárástól való megszabaduláshoz szükségesek. „Éppen ezért van a költségvetésnek mozgástere ilyen típusú lépések megtételére” – fogalmazott a szóvivő a demográfiai döntéssorozat finanszírozásáról.