A közös forrás kevesebb lesz ugyan a következő uniós költségvetési időszakban, Magyarország támogatottsági aránya azonban nőni fog, így nem romlik versenyképessége a többi tagállaméhoz képest - közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár.

MTI - Nincs közvetlen összefüggés a „szilaj körülmények között elfogadott” új földtörvény és az uniós agrártámogatási rendszer között – hangzott el az M1 A Lényeg című műsorában.

A 2014-2020-as támogatási időszakról szóló vita tetőpontjához érkeztünk ugyan, a Miniszterek Tanácsának, az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek meg kell egyeznie arról, hogyan fog kinézni az az új rendszer, amely a kisgazdaságokat preferálja, és arra törekszik, hogy minél egyszerűbben hívhassák le az uniós pénzeket – közölte az agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Czerván György kifejtette: a magyar kilátások kedvezőek, mert kevesebb lesz ugyan a közös forrás, „a torta csökken”, Magyarország támogatottsági aránya azonban nőni fog, így nem romlik versenyképessége a többi tagállaméhoz képest.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a földtörvény elfogadása előtt a pártok képviselőivel, érdekképviseletekkel és civil szervezetekkel is egyeztettek, „sok szempontot kellett figyelembe venni”, és „természetesen mindenki másként látja” ezt a kérdést.

A földforgalmazásról szóló törvény ugyanakkor azt a kormányzati célt szolgálja, hogy növeljék a vidék foglalkoztatási képességét és a vidéki élet minőségét, emellett pedig emelkedjen a kis- és közepes vállalkozások aránya a korábbi időszakhoz képest – jelentette ki, hozzátéve: a választásokon is erre kaptak felhatalmazást.

Czerván György a külföldiek földvásárlásával kapcsolatban megjegyezte: a törvényben megfogalmazott szigorú feltételrendszer gátakat szabhat ennek. Az államtitkár emlékeztetett: földet csak az vásárolhat, akinek legalább három éve bejelentett, állandó lakcíme van idehaza, mezőgazdasággal foglalkozik, és abból árbevétele is van, nem utolsó sorban pedig a helyi gazdák által létrehozott bizottságokban is át kell menjen a földvásárlási igénye.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 80 százaléka az unióból érkezik Magyarországra, ezek jól jönnek, ennek örülnek a gazdák, emiatt azonban a játékszabályokat is figyelembe kell venni, amelyeket azok diktálják, akik a pénzeket biztosítják – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár az M1 A Lényeg című műsorában.