Életmódunknak és táplálkozási szokásainknak „köszönhetően” szervezetünkben jelentősen felhalmozódnak a salakanyagok.

Fáradékonysággal és immunrendszerünk kimerülésével kell felvennünk a harcot. Gyakoribbak a negatív gondolataink, lelkünket és testünk egészségét csak tudatos odafigyeléssel és ápolással tudjuk egyensúlyban tartani.

HETENTE EGYSZER!

Tervezzük újra táplálkozási szokásainkat. Minden hét egy napjára iktassunk be léböjt na­pot. Legjobb, ha ezt egy pihenőnapra időzítjük.

A léböjt lényege, hogy aznap nem fogyasztunk szilárd táplálékot. Folyadékot viszont lega­lább két, vagy három litert, az egyéni adottságokhoz igazodva.

A folyadék lehet tiszta forrásvíz (vagy gyógyvíz), gyógytea, nyers gyümölcs és zöldség préselt leve, és nem utolsó sorban a zsiradék nélkül főzött és átszűrt zöldség-, és gabona­levesek.

HOGYAN IS TELIK EZ A NAPUNK?

– Reggel: egy kiadós meleg-hidegzuhanyos váltófürdőt követően - éhgyomorra gyógyteakeveréket kortyolgatunk. Ez lehet méregtelenítő-salaktalanító, vizelethajtó, májtisztító, vértisztító, vagy személyre szólóan összeállított teakeverék.

– Délelőtt: frissen préselt zöldséggel, vagy zöldségkeverékkel folytatjuk.

– Ebédre: főzött és átszűrt zöldség-, vagy gabonaleves a ,,menü”.

– Kora délután: frissen préselt gyümölcslé.

– Később egy csésze zöldtea, gyömbértea vagy gyógyteakeverék,

– Vacsorára: ismét zöldség-, gabonalevest, vagy egy pohár savanyúkáposzta levet fogyasztunk (a savanyúkáposztalé a cukorszintre is kedvezően hat)

Aki szellemi és lelki harmóniára törekszik, az a természet váltakozásainak ritmusát követve testi vonatkozásban is képes az aktív és passzív napok kiegyensúlyozására.

RECEPTEK A LÉBÖJT-NAPHOZ

Gabonalevesek:

Hideg napokon igen értékes, tápanyagokban gazdag. zab, árpa, tönkölybúza, köles, haj­dina, amarant, barnarizs, stb. felhasználásával.

Zableves:

15 dkg zabpehely, 1 liter forrásvíz, csipet tiszta só felhasználásával. Fedő alatt 20 percig főzzük. Langyosan leszűrjük, mézzel és frissen facsart citrommal ízesítjük. A zab igen jó hatással van a szellemi tevékenységre. Ásványi anyagokban gazdag erősítőszer.

LÉP-ITAL

Vegyünk azonos mennyiségű, egyökölnyi nyers sütőtökdarabot, vöröshagymát, sár­garépát, fehérkáposztát és egy csipetnyi tiszta sót. Mindezeket főzzük lefedve fél órán át annyi vízben, ami ellepi. Ezt az átszűrt lép-italt osztjuk be a böjtnapra.

Hatása: megnyugtatja a töprengő embert, segít a vér tisztításában.

ZÖLDSÉGLEVESEK

Főzéséhez felhasználhatjuk az egészséges, télálló zöldségeket: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, cékla, káposzta, karfiol, brokkoli, burgonya, hagymafélék, stb.

Receptváltozatok:

– két nagy burgonya, egy nagy sárgarépa, 1/4 cékla, 1/4 zeller;

– két nagy burgonya, 1/4 fej káposzta, egy-két gerezd fokhagyma;

– egy nagy burgonya, egy-két rózsányi brokkoli és karfiol, darabka póré és egy paradi- csom;

A megtisztított és feldarabolt zöldségeket bőséges, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és a levét langyosan fogyasztjuk.

GYÓGYTEÁK

Különösen tavasszal érdemes a megújuló természettel egyidőben a májat megtisztítani, munkáját tehermentesíteni.

A jól megválasztott teakeverék fogyasztását egészítsük ki a máj melegítésével is (jobb bordaív alatt) akár melegvizes palackkal, vagy melegvizes kádfürdőzéssel, és ágyban pi­henéssel.

Májtisztító teakeverék :

10 g édeskömény, 10 g borsmenta, 5 g kálmosgyökér, 2 g citromfű, 10 g máriatövismag aprítva, 5 g gyermekláncfű, 5 g apróbojtorján.

A keverékből egy evőkanálnyi mennyiséget 3 dl vízben egy percig főzünk, majd lefedve 15 percig állni hagyjuk. A böjtnapon két alkalommal is langyosan fogyasztjuk.

Vesetisztító keverék:

Azonos arányban: nyírfalevél, feketeáfonyalevél, mezei zsurló, édeskömény. Ebből egy evőkanál keveréket 3 dl vízzel leforrázunk, majd 15 percet állni hagyunk. Leszűrve, langyosan kortyolgatva fogyasztjuk.

NYERS ZÖLDSÉGLÉ

Önállóan, vagy keverékben alkalmazható a zöldségleveseknél felsoroltak, valamint a pia­con felbukkanó hazai tavaszi kínálatból válogathatunk. Például:

Burgonya: antioxidáns, gyomorfekélynél javasolt.

Búzafű: levét magas vitamin- és klorofilltartalma, valamint igen kedvező élettani hatása miatt önálló kúraként is alkalmazzák.

Cékla: jelentős vastartalmú, antioxidáns. Léböjtökben nélkülözhetetlen.

Fekete retek: serkenti az epetermelést, csökkenti a puffadást.

Káposzta: magas a C-vitamin tartalma, tisztítja a beleket.

Sárgarépa: egyik legfontosabb böjti táplálék. Karotintartalma immunerősítő, látásjavító, jelentős egészségvédő hatású.

Sütőtök: magas karotintartalmú, immunerősítő, antioxidáns.

Zeller: magas illóolajtartalma (levelében) az anyagcserére jótékonyan hat.

Zsázsa: antioxidáns, klorofill és E-vitamin tartalma jelentős. Vértisztító.

,,ZÖLD-VÉR” KÜLÖNLEGESSÉGEK

Az első tavaszi apró gyógynövényhajtások, zsenge levelek, virágok nedveinek hatóanya­gai csodálatosan tisztítják vérünket az ő ,,zöld vérükkel”.

Hajtások, levelek pl.: csalán, százszorszép, gyermekláncfű, salátaboglárka.

Rügyek: fekete bodza, cseresznye, dió-, alma-, meggy-, körtefa.

Ezekből a növényekből csak igen kis mennyiséget használunk fel, ezért a frissen préselt zöld levet keverhetjük a zöldségek dúsabb szűrleményével.

FRISSEN FACSART GYÜMÖLCSÖKBŐL

Alma: antioxidáns, gyümölcssavtartalma miatt segíti a méregtelenítést.

Ananász: nyersen! Fehérjebontó enzimeket tartalmaz (bromelint)

Banán: a szívet és idegrendszert erősítí, segít a gyomorfekélynél.

Citrom: hatásos oldó és méregtelenítőszer, antioxidáns C-vitaminban gazdag.

Dinnye: kiváló vesetisztító és vizelethajtó, salaktalanít.

Kivi: erős antioxidáns hatású.

Körte: gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását.

Meggy: immunerősítő, magas vastartalmú.

Narancs: vitaminban gazdag, antioxidáns, frissítő hatású.

Paradicsom: ásványianyagokban és vitaminokban gazdag. erjedésgátló, gyomorsav-túltengés hatásos ellenszere

Forrás: noinetcafe.hu