Életmódunknak és táplálkozási szokásainknak „köszönhetően” szervezetünkben jelentősen felhalmozódnak a salakanyagok.
Fáradékonysággal és immunrendszerünk kimerülésével kell felvennünk a harcot. Gyakoribbak a negatív gondolataink, lelkünket és testünk egészségét csak tudatos odafigyeléssel és ápolással tudjuk egyensúlyban tartani.
HETENTE EGYSZER!
Tervezzük újra táplálkozási szokásainkat. Minden hét egy napjára iktassunk be léböjt napot. Legjobb, ha ezt egy pihenőnapra időzítjük.
A léböjt lényege, hogy aznap nem fogyasztunk szilárd táplálékot. Folyadékot viszont legalább két, vagy három litert, az egyéni adottságokhoz igazodva.
A folyadék lehet tiszta forrásvíz (vagy gyógyvíz), gyógytea, nyers gyümölcs és zöldség préselt leve, és nem utolsó sorban a zsiradék nélkül főzött és átszűrt zöldség-, és gabonalevesek.
HOGYAN IS TELIK EZ A NAPUNK?
– Reggel: egy kiadós meleg-hidegzuhanyos váltófürdőt követően - éhgyomorra gyógyteakeveréket kortyolgatunk. Ez lehet méregtelenítő-salaktalanító, vizelethajtó, májtisztító, vértisztító, vagy személyre szólóan összeállított teakeverék.
– Délelőtt: frissen préselt zöldséggel, vagy zöldségkeverékkel folytatjuk.
– Ebédre: főzött és átszűrt zöldség-, vagy gabonaleves a ,,menü”.
– Kora délután: frissen préselt gyümölcslé.
– Később egy csésze zöldtea, gyömbértea vagy gyógyteakeverék,
– Vacsorára: ismét zöldség-, gabonalevest, vagy egy pohár savanyúkáposzta levet fogyasztunk (a savanyúkáposztalé a cukorszintre is kedvezően hat)
Aki szellemi és lelki harmóniára törekszik, az a természet váltakozásainak ritmusát követve testi vonatkozásban is képes az aktív és passzív napok kiegyensúlyozására.
RECEPTEK A LÉBÖJT-NAPHOZ
Gabonalevesek:
Hideg napokon igen értékes, tápanyagokban gazdag. zab, árpa, tönkölybúza, köles, hajdina, amarant, barnarizs, stb. felhasználásával.
Zableves:
15 dkg zabpehely, 1 liter forrásvíz, csipet tiszta só felhasználásával. Fedő alatt 20 percig főzzük. Langyosan leszűrjük, mézzel és frissen facsart citrommal ízesítjük. A zab igen jó hatással van a szellemi tevékenységre. Ásványi anyagokban gazdag erősítőszer.
LÉP-ITAL
Vegyünk azonos mennyiségű, egyökölnyi nyers sütőtökdarabot, vöröshagymát, sárgarépát, fehérkáposztát és egy csipetnyi tiszta sót. Mindezeket főzzük lefedve fél órán át annyi vízben, ami ellepi. Ezt az átszűrt lép-italt osztjuk be a böjtnapra.
Hatása: megnyugtatja a töprengő embert, segít a vér tisztításában.
ZÖLDSÉGLEVESEK
Főzéséhez felhasználhatjuk az egészséges, télálló zöldségeket: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, cékla, káposzta, karfiol, brokkoli, burgonya, hagymafélék, stb.
Receptváltozatok:
– két nagy burgonya, egy nagy sárgarépa, 1/4 cékla, 1/4 zeller;
– két nagy burgonya, 1/4 fej káposzta, egy-két gerezd fokhagyma;
– egy nagy burgonya, egy-két rózsányi brokkoli és karfiol, darabka póré és egy paradi- csom;
A megtisztított és feldarabolt zöldségeket bőséges, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és a levét langyosan fogyasztjuk.
GYÓGYTEÁK
Különösen tavasszal érdemes a megújuló természettel egyidőben a májat megtisztítani, munkáját tehermentesíteni.
A jól megválasztott teakeverék fogyasztását egészítsük ki a máj melegítésével is (jobb bordaív alatt) akár melegvizes palackkal, vagy melegvizes kádfürdőzéssel, és ágyban pihenéssel.
Májtisztító teakeverék :
10 g édeskömény, 10 g borsmenta, 5 g kálmosgyökér, 2 g citromfű, 10 g máriatövismag aprítva, 5 g gyermekláncfű, 5 g apróbojtorján.
A keverékből egy evőkanálnyi mennyiséget 3 dl vízben egy percig főzünk, majd lefedve 15 percig állni hagyjuk. A böjtnapon két alkalommal is langyosan fogyasztjuk.
Vesetisztító keverék:
Azonos arányban: nyírfalevél, feketeáfonyalevél, mezei zsurló, édeskömény. Ebből egy evőkanál keveréket 3 dl vízzel leforrázunk, majd 15 percet állni hagyunk. Leszűrve, langyosan kortyolgatva fogyasztjuk.
NYERS ZÖLDSÉGLÉ
Önállóan, vagy keverékben alkalmazható a zöldségleveseknél felsoroltak, valamint a piacon felbukkanó hazai tavaszi kínálatból válogathatunk. Például:
Burgonya: antioxidáns, gyomorfekélynél javasolt.
Búzafű: levét magas vitamin- és klorofilltartalma, valamint igen kedvező élettani hatása miatt önálló kúraként is alkalmazzák.
Cékla: jelentős vastartalmú, antioxidáns. Léböjtökben nélkülözhetetlen.
Fekete retek: serkenti az epetermelést, csökkenti a puffadást.
Káposzta: magas a C-vitamin tartalma, tisztítja a beleket.
Sárgarépa: egyik legfontosabb böjti táplálék. Karotintartalma immunerősítő, látásjavító, jelentős egészségvédő hatású.
Sütőtök: magas karotintartalmú, immunerősítő, antioxidáns.
Zeller: magas illóolajtartalma (levelében) az anyagcserére jótékonyan hat.
Zsázsa: antioxidáns, klorofill és E-vitamin tartalma jelentős. Vértisztító.
,,ZÖLD-VÉR” KÜLÖNLEGESSÉGEK
Az első tavaszi apró gyógynövényhajtások, zsenge levelek, virágok nedveinek hatóanyagai csodálatosan tisztítják vérünket az ő ,,zöld vérükkel”.
Hajtások, levelek pl.: csalán, százszorszép, gyermekláncfű, salátaboglárka.
Rügyek: fekete bodza, cseresznye, dió-, alma-, meggy-, körtefa.
Ezekből a növényekből csak igen kis mennyiséget használunk fel, ezért a frissen préselt zöld levet keverhetjük a zöldségek dúsabb szűrleményével.
FRISSEN FACSART GYÜMÖLCSÖKBŐL
Alma: antioxidáns, gyümölcssavtartalma miatt segíti a méregtelenítést.
Ananász: nyersen! Fehérjebontó enzimeket tartalmaz (bromelint)
Banán: a szívet és idegrendszert erősítí, segít a gyomorfekélynél.
Citrom: hatásos oldó és méregtelenítőszer, antioxidáns C-vitaminban gazdag.
Dinnye: kiváló vesetisztító és vizelethajtó, salaktalanít.
Kivi: erős antioxidáns hatású.
Körte: gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását.
Meggy: immunerősítő, magas vastartalmú.
Narancs: vitaminban gazdag, antioxidáns, frissítő hatású.
Paradicsom: ásványianyagokban és vitaminokban gazdag. erjedésgátló, gyomorsav-túltengés hatásos ellenszere
Forrás: noinetcafe.hu
0 Megjegyzések