Kókuszból nemcsak finom édességet készíthetsz, vagy kókusztejet gyárthatsz laktózérzékeny gyermekednek reggelire, külsőleg is használhatod bőrápolóként. Jótékony hatását a bőröd is élvezni fogja. A kókusz ugyanis az ayurvéda szerint kilencvenkilenc baj gyógyítására alkalmas, de nemcsak az ősi indiai orvoslás, hanem a nyugati tudomány is elismeri az értékeit.

A trópusi gyümölcs rengeteg B- és E-vitamint tartalmaz, antioxidáns hatással bír, így semlegesíti a káros szabadgyököket, és segít megelőzni az öregedést. Magnéziumtartalma karban tartja az idegeket és a vérnyomást, a benne található kalcium pedig erősíti a csontokat. Rosttartalma jót tesz az emésztésnek, megszünteti a székrekedést, és enyhíti a bélgörcsöket. Számos, a szervezetre gyakorolt jótékony hatása mellett pedig a bőrt is széppé varázsolja.

Egy maroknyi kókuszreszeléket keverj össze cukorral és kókuszvajjal, hogy sűrű masszává álljon össze, majd radírozd át vele a bőrödet. A reszelék és a cukor eltávolítják az elhalt hámsejteket, a kókuszvajtól pedig selymes és puha lesz a bőröd. Hogy utóbbi valóban kifejthesse bőrtápláló hatását, fürdés után csak finoman itasd le a testedről a nedvességet, ne dörzsöld a törölközővel a bőrödet. A maradék bőrradírt hűtőben tárolhatod, de vigyázz, nem őrzi meg olyan sokáig a szavatosságát, mint a bolti kencék, hiszen nem tartalmaz tartósítószert.

A kókusz természetes baktérium-, vírus- és gombaölőszer, így a pattanások fertőtlenítésére is kiváló. Márts egy vattát kókuszolajba, és rendszeresen töröld át vele a problémás felületeket.

A kókuszolajat nemcsak a bőrödre, hanem a hajadra is használhatod. Hetente egyszer kenj néhány evőkanálnyi olajat a hajadra, masszírozd be alaposan, hagyd hatni, majd mosd ki. A kókuszolaj megvédi a hajvégeket a töredezéstől, megelőzi a korpásodást, csillogóvá varázsolja a hajadat, és az illata is nagyon kellemes lesz tőle.


Igazi királynőnek érezheted magad, ha teszel néhány kanál kókuszolajat a vízbe, és veszel egy kellemes, pihentető fürdőt. A kókuszolaj selymessé és puhává teszi a bőrödet, a kókuszillat pedig megnyugtat.

Forrás: turmixvilag.hu