A köménymag nemcsak a körözött vagy a kelkáposzta-főzelék kihagyhatatlan alapanyaga; bőrápolószernek sem utolsó. A mag olaja ugyanis rendbe hozza a problémás bőrt, és serkenti az új szövetek képzését.

A köménymagnak elsősorban belsőleges felhasználása ismert (csökkenti a menstruációs görcsöket, a gyulladásokat, a köhögést, és elősegíti az emésztést), pedig már évszázadokkal ezelőtt is használták bőrápolószerként. Ám a modern kozmetika mostanában kezdi újra felfedezni.

A köménymag Ázsiában, illetve Észak- és Közép-Európában honos. Az ókor óta használják fűszerként, és talán ez volt az első fűszernövény Európában. Bőrápolószerként már Nofretete egyiptomi királynő is szívesen alkalmazta. A középkorban is használták külsőleg: akkoriban elsősorban a megégett vagy sérült bőr gyógyulását gyorsították meg a segítségével.

A köménymagolajat hideg sajtolási eljárással nyerik ki a növényből. Mivel nem teszik ki semmilyen hőhatásnak a köményt, így az megőrzi jótékony tulajdonságait. Az olaj a bőrre kenve elhalványítja a hegeket és az aknék után maradt nyomokat is. A viszkető és korpás bőrt is kezelheted vele, illetve megelőzheted a sebek elfertőződését.

Bár a köménymagolaj nem mérgező, és nem is teszi érzékennyé a bőrt, ha túl töményen használod, irritálhatja azt; így tanácsosabb más olajokkal keverni. Ha egyébként is érzékeny a bőröd, ne használj belőle sokat.

A mai bolti bőrápolószerek közül fenti előnyei ellenére kevés tartalmaz köménymagolajat; a természetes anyagokból készült bio kozmetikumok már szívesebben alkalmazzák. A boltban kapható köménymagolajakat elég borsos áron kínálják, de mivel akár fűszerként, akár bőrápolásra használod, nagyon kevés elegendő belőle egyszerre, hosszú távon megéri az árát.
t, és az illata is nagyon kellemes lesz tőle.



Igazi királynőnek érezheted magad, ha teszel néhány kanál kókuszolajat a vízbe, és veszel egy kellemes, pihentető fürdőt. A kókuszolaj selymessé és puhává teszi a bőrödet, a kókuszillat pedig megnyugtat.

Forrás: turmixvilag.hu