Ha elege van már a mesterséges légfrissítők használatából és szeretné otthonát természetes illatokkal megtölteni, készítsen saját kezűleg légfrissítőt házilag.

Régen, amikor még nem gyártottak légfrissítőt, Nagymamáink otthonában mégis friss üde illat volt egész nap.

A szárított virágok, füvek és fűszernövények keveréke fantasztikus illatot bocsájtott ki magából, ám manapság rászoktunk a boltban megvehető vegyi úton előállított légfrissítőkre.

A különböző növényi részekből elkészíthető légfrissítőt bezárhatjuk kis tüllzacskókba, amelyeket betehetünk a szekrénybe, felakaszthatunk az ablakba, de kiszórhatjuk a keveréket tálkákba, kosarakba, vagy csak a földre a kandalló elé.

Szerencsére ma már egyre többen térnek át otthonunkba is a természetes illatosítására, így érdemes ezeket saját kezűleg elkészíteni.

Az illatosító keveréket szezonnak megfelelően is össze tudjuk állítani, télen használjunk több fahéjat, ánizst, vagy szegfűszeget, míg nyáron inkább a kerti virágok fantasztikus illatát helyezzük előtérbe.

Íme, két illatosító keverék télre és nyárra:

Hozzávalók:

25 g koriandermag, 25 g szegfűszeg, 50 g ánizs, 15 g őrölt fahéj, 15 g szegfűbors, 1 evőkanál őrölt bors, 1 evőkanál nőszirom gyökérpor őrölve.

A hozzávalókat keverjük össze, majd tegyük be egy jól zárható edénybe, és négy héten keresztül hagyjuk őket érni. Két-három naponta keverjük meg az edény tartalmát, majd négy hét múlva öntsük ki egy tálkába, vagy tegyük bele tüllzacskóba.

Nyári rózsás levendulás illatosító:

Hozzávalók:

2 csésze szárított rózsaszirom, 1 csésze szárított levendulavirág, 1 csésze szárított levél (kakukkfű, ananászmenta, citrom, vagy verbéna), 1 evőkanál őrölt fahéj, 2 evőkanál őrölt nőszirom gyökérpor, 2 csepp levendula illóolaj.


Az alapanyagokat keverjük össze, majd ugyanúgy járjuk el vele, mint a fenti téli keveréknél.