Régen, amikor még nem gyártottak légfrissítőt, Nagymamáink
otthonában mégis friss üde illat volt egész nap.
A szárított virágok, füvek és fűszernövények keveréke
fantasztikus illatot bocsájtott ki magából, ám manapság rászoktunk a boltban
megvehető vegyi úton előállított légfrissítőkre.
A különböző növényi részekből elkészíthető légfrissítőt
bezárhatjuk kis tüllzacskókba, amelyeket betehetünk a szekrénybe,
felakaszthatunk az ablakba, de kiszórhatjuk a keveréket tálkákba, kosarakba,
vagy csak a földre a kandalló elé.
Szerencsére ma már egyre többen térnek át otthonunkba is a
természetes illatosítására, így érdemes ezeket saját kezűleg elkészíteni.
Az illatosító keveréket szezonnak megfelelően is össze
tudjuk állítani, télen használjunk több fahéjat, ánizst, vagy szegfűszeget, míg
nyáron inkább a kerti virágok fantasztikus illatát helyezzük előtérbe.
Íme, két illatosító keverék télre és nyárra:
Hozzávalók:
25 g koriandermag, 25 g szegfűszeg, 50 g ánizs, 15 g őrölt
fahéj, 15 g szegfűbors, 1 evőkanál őrölt bors, 1 evőkanál nőszirom gyökérpor
őrölve.
A hozzávalókat keverjük össze, majd tegyük be egy jól
zárható edénybe, és négy héten keresztül hagyjuk őket érni. Két-három naponta
keverjük meg az edény tartalmát, majd négy hét múlva öntsük ki egy tálkába,
vagy tegyük bele tüllzacskóba.
Nyári rózsás levendulás illatosító:
Hozzávalók:
2 csésze szárított rózsaszirom, 1 csésze szárított
levendulavirág, 1 csésze szárított levél (kakukkfű, ananászmenta, citrom, vagy
verbéna), 1 evőkanál őrölt fahéj, 2 evőkanál őrölt nőszirom gyökérpor, 2 csepp
levendula illóolaj.
Az alapanyagokat keverjük össze, majd ugyanúgy járjuk el
vele, mint a fenti téli keveréknél.
Forrás: http://news.noinetcafe.hu
0 Megjegyzések