Időről időre sort kell kerítenünk otthonunk rendbehozatalára. Néhány év alatt már beporosodnak a falak, és megjelenhetnek a hajszálrepedések is.

A kisebb-nagyobb felújításra a nyári hónapok a legalkalmasabbak, így aztán vannak, akik ennek érdekében a nyaralást is kihagyják, vagy néhány napra sűrítik. A festést már csak azért is érdemes nyárra időzíteni, mert a bőven beáradó természetes fényben jobban látjuk a falfelületek hibáit, könnyebb eltalálni a színárnyalatokat, a meleg pedig gyorsítja a festék száradását.

Ha jól választjuk meg a színeket, sok mindent elérhetünk. Optikailag tágíthatjuk vagy szűkíthetjük a teret, hűvösebb vagy melegebb hangulatot teremthetünk. Pontosan a színek hatásossága miatt érdemes gondosan megtervezni, milyen árnyalatokat válasszunk. Belsőépítészek, lakberendezők azt szokták tanácsolni, hogy egy-egy helyiségen belül legfeljebb két-három szín uralkodjon - beleértve a bútorok, a szőnyegek, a függönyök színét is -, mert ennél több már idegesítő, a kevesebb viszont unalmas.

Aki merészebb, izgalmasabb hatásra törekszik, az párosíthat egymástól jelentősen eltérő, élénkebb színeket, de ilyenkor célszerű eldönteni, hogy melyik domináljon, és a többit csak kis felületen szabad alkalmazni. Aki pedig a nyugalmat, a harmóniát tartja fontosabbnak, válasszon kellemes, meleg színeket - krémszín, napsárga, okker, terrakotta, barna - és egymással harmonizáló árnyalatokat.

A kék nyugalmat, hűvösséget áraszt, de óvatosan kell bánni vele, mert főleg villanyfénynél rideg is lehet.

A zöld is hasonlóan viselkedik, egyes árnyalatai nagyon barátságosak, a természetet idézik, de mesterséges, főleg neonfényben néha rendkívül hidegnek, mesterkéltnek hatnak.

A fehér tisztaságot, egyszerűséget sugall, szinte mindennek jó hátteret ad, tágítja a teret, ha viszont jellegtelen tárgyak töltik be a helyiséget, akkor elég siváran hat.

Forrás: stop.hu