A körte ízéről, zamatáról, már Hemingway is hosszan írt, és közkedvelt gyümölcs. Ennek ellenére alig akad körtés sütemény recept. Íme itt egy nagyon finom édesség!

Körtefelfújt receptje

Elkészítés:
Személyenként két darab körtét megtisztítunk, felezünk, szárát, magházát eltávolítjuk és egy kis citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. Serpenyőben 1 dl vizet egy evőkanál cukorral felfőzünk és a felezett körtéket sima oldalukkal lefelé belehelyezzük, lefedve kb. 6-8 percig hagyjuk a szirupban lassú tűzön párolódni. Egy szalvétát (konyhai papírtörlőt) helyezünk egy tányérra és kiszedjük rá a körtéket, hogy szikkadjanak. Közben a sütőt 100 fokra előmelegítjük, egy evőkanálnyi mandulaszeletet sütőlapra helyezünk, és a sütőben aranysárgára sütjük, majd kivesszük és a sütőt 200 fokra állítjuk. Tűzálló tálat jól kivajazunk, és a körtéket elhelyezzük rajta. Személyenként egy tojást feltörünk, jó habosra felverjük, ízlés szerint tehetünk hozzá cukrot és személyenként kb. 10 dkg-nyi szitán áttört túrót, majd az egészet jól kikeverjük. Egy dl tejben simára keverünk egy csapott kávéskanál étkezési keményítőt (személyenként számítva), és beletesszük a túrós masszába. Az egészet ráöntjük a körtékre, úgy, hogy azok teteje kikandikáljon. A 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30-40 percig sütjük. Miután megsült, a tetejére szórjuk a megpirított mandulaszeleteket és azonnal tálaljuk.


 Sárgabarackos rizsfelfújt

Elkészítés:
Egy liter tejet csipet sóval és vaníliadarabkával feltesszük főni. Ha már forró a tej, elkeverünk benne 175g rizst és többszöri kevergetéssel kb. 20 percig lassú tűzön megfőzzük. A főzési idő felénél tesszük bele az 5 evőkanál cukrot és egy kávéskanál fahéjport. Miután a rizs megfőtt, egy nagyobb tálba átöntjük és hagyjuk kihűlni. Közben kivajazunk egy hőálló tálat. Két tojás fehérjét kemény habbá verünk, a felét összekeverjük a kihűlt rizzsel és óvatosan a hőálló tálba terítjük. Előmelegített, forró sütőbe tesszük és kb. 25-30 percig süssük. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a barackot (legjobb kész kompótot használni) és a megmaradt kemény tojásfehérjéhez kanalanként 10 dkg kristálycukrot keverünk. Majd kivesszük a sütőből a megsütött rizst és befedjük az előbb elkészített tojásfehérjével, végül a felezett barackot szépen elrendezzük rajta és visszatesszük a csökkentett hőfokú sütőbe, hogy a tojásfehérje kissé megbarnuljon. Azonnal lehet tálalni, egy tartalmasabb leves után nagyon ízletes, könnyű ebéd.

Zsemlefelfújt
Elkészítés:

Hamar elkészül, nem kerül sokba, és mindenki szívesen fogyasztja a következő zsemlefelfújtat. Itt cseresznyével készítjük, de ízlés szerint használhatunk más gyümölcsöt, vagy ízesített túrót is. Hat zsemlét vágjunk ujjnyi szeletekre. 3 dl tejben keverjünk el 6 dkg porcukrot, 5 dkg vajat, két tojást, egy vaníliás cukrot, pici sót. Ezt a keveréket öntsük a zsemlére, hogy szívja be. Amíg a zsemle „iszik", mossunk meg és magozzunk ki negyed kg-nyi cseresznyét. Nyersen is használhatjuk, de finomabb, ha kevés cukorral és fahéjjal kissé megpároljuk. Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, hintsük meg zsemlemorzsával és tegyük be az áztatott zsemleszeletek felét. Borítsuk be a cseresznyével, majd takarjuk be a megmaradt zsemlével. A tetejét hintsük meg kristálycukorral (díszíthetjük-dúsíthatjuk durvára vágott dióval, mandulával), és előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. Hidegen, melegen egyaránt finom.

Forrás: edenkert.hu