Körtefelfújt receptje
Elkészítés:
Személyenként két darab körtét megtisztítunk, felezünk,
szárát, magházát eltávolítjuk és egy kis citromos vízbe tesszük, hogy ne
barnuljon meg. Serpenyőben 1 dl vizet egy evőkanál cukorral felfőzünk és a felezett
körtéket sima oldalukkal lefelé belehelyezzük, lefedve kb. 6-8 percig hagyjuk a
szirupban lassú tűzön párolódni. Egy szalvétát (konyhai papírtörlőt) helyezünk
egy tányérra és kiszedjük rá a körtéket, hogy szikkadjanak. Közben a sütőt 100
fokra előmelegítjük, egy evőkanálnyi mandulaszeletet sütőlapra helyezünk, és a
sütőben aranysárgára sütjük, majd kivesszük és a sütőt 200 fokra állítjuk.
Tűzálló tálat jól kivajazunk, és a körtéket elhelyezzük rajta. Személyenként
egy tojást feltörünk, jó habosra felverjük, ízlés szerint tehetünk hozzá cukrot
és személyenként kb. 10 dkg-nyi szitán áttört túrót, majd az egészet jól
kikeverjük. Egy dl tejben simára keverünk egy csapott kávéskanál étkezési
keményítőt (személyenként számítva), és beletesszük a túrós masszába. Az
egészet ráöntjük a körtékre, úgy, hogy azok teteje kikandikáljon. A 200 fokra
előmelegített sütőbe tesszük és kb. 30-40 percig sütjük. Miután megsült, a
tetejére szórjuk a megpirított mandulaszeleteket és azonnal tálaljuk.
Elkészítés:
Egy liter tejet csipet sóval és vaníliadarabkával feltesszük
főni. Ha már forró a tej, elkeverünk benne 175g rizst és többszöri
kevergetéssel kb. 20 percig lassú tűzön megfőzzük. A főzési idő felénél tesszük
bele az 5 evőkanál cukrot és egy kávéskanál fahéjport. Miután a rizs megfőtt,
egy nagyobb tálba átöntjük és hagyjuk kihűlni. Közben kivajazunk egy hőálló
tálat. Két tojás fehérjét kemény habbá verünk, a felét összekeverjük a kihűlt
rizzsel és óvatosan a hőálló tálba terítjük. Előmelegített, forró sütőbe
tesszük és kb. 25-30 percig süssük. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a
barackot (legjobb kész kompótot használni) és a megmaradt kemény
tojásfehérjéhez kanalanként 10 dkg kristálycukrot keverünk. Majd kivesszük a
sütőből a megsütött rizst és befedjük az előbb elkészített tojásfehérjével,
végül a felezett barackot szépen elrendezzük rajta és visszatesszük a
csökkentett hőfokú sütőbe, hogy a tojásfehérje kissé megbarnuljon. Azonnal
lehet tálalni, egy tartalmasabb leves után nagyon ízletes, könnyű ebéd.
Zsemlefelfújt
Elkészítés:
Hamar elkészül, nem kerül sokba, és mindenki szívesen
fogyasztja a következő zsemlefelfújtat. Itt cseresznyével készítjük, de ízlés
szerint használhatunk más gyümölcsöt, vagy ízesített túrót is. Hat zsemlét
vágjunk ujjnyi szeletekre. 3 dl tejben keverjünk el 6 dkg porcukrot, 5 dkg
vajat, két tojást, egy vaníliás cukrot, pici sót. Ezt a keveréket öntsük a
zsemlére, hogy szívja be. Amíg a zsemle „iszik", mossunk meg és magozzunk
ki negyed kg-nyi cseresznyét. Nyersen is használhatjuk, de finomabb, ha kevés
cukorral és fahéjjal kissé megpároljuk. Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal,
hintsük meg zsemlemorzsával és tegyük be az áztatott zsemleszeletek felét.
Borítsuk be a cseresznyével, majd takarjuk be a megmaradt zsemlével. A tetejét
hintsük meg kristálycukorral (díszíthetjük-dúsíthatjuk durvára vágott dióval,
mandulával), és előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten süssük szép
pirosra. Hidegen, melegen egyaránt finom.
Forrás: edenkert.hu
0 Megjegyzések