Dr. Várdy Huszár Ágnes professzor, irodalomtörténész és regényíró, a második világháborút követően apró gyermekként került Németországba, és onnan pedig az ötvenes évek elején Amerikába. Egyetemi tanulmányait az Ohio Állami Egyetemen, a Duquesne Egyetemen, és a Pittsburghi Egyetemen végezte. Később a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen doktorált.
         
1971 és 2001 között a pittsburghi Robert Morris University keretein belül tanított, ahol 1989-ben az összehasonlító irodalom és kommunikáció professzorra lett. 2001 óta viszont a  szintén pittsburghi Duquesne Egyetem tanára. 1990-ben, férjével együtt az S. S. Universe  nevű egyetemi hajón volt vendégtanár, amellyel körülhajózta a világot. 2001-ben pedig, ugyancsak férjével, együtt, Olaszországban tanított a Duquesne Egyetem római campusán.
         
Az elmúlt négy évtized folyamán Várdy Ágnes több európai tudományos intézetnek volt a vendégkutatója, ahol elsősorban a német és magyar romanticizmus kölcsönhatásáról folytatott kutatásokat. Munkásságáról rendszeresen beszámolt, nemcsak könyveiben és tanulmányaiban, de több nemzetközi kongresszuson is. Idevonatkozó kötetei között találhatók a következő munkák: A Study in Austrian Romanticism: Hungarian Influences in Lenau's Poetry  (1974), The Folk Arts of Hungary (1981), Karl Beck élete és költői pályája (1984), és The Austro-Hungarian Mind: At Home and Abroad (1989).
         
A nyolcvanas évek folyamán mindinkább az amerikai magyar irodalom feldolgozására tért át, amely területen több összefoglaló tanulmánya jelentetett meg. Azt követően viszont regényírásba fogott, ahol elsősorban a huszadik század második felének társadalomtörténeti jelenségei foglalkoztatták. Tervezett regény-trilógiájának első kötete, Mimi, mely a második világháború korát fogja át, megjelent angolul és magyarul is több kiadásban. Sikere következtében ez a regény több pittsburghi egyetemen és főiskolán  kötelező olvasmány lett.
         
Második regénye,  My Italian Summer, 2007 elején jelent meg angolul, és  2012-ben Itáliai nyár címen magyarul. Ez a regény az Amerikában született fél-magyar gyermekeknek az identitásával járó gondjait dolgozza fel. Várdy Ágnes jelenleg a harmadik regényén dolgozik, mely a második világháborút követő események egyes jelenségeit, a Mimi utáni kor nemzedékének problémáit dolgozza fel.
         
Egyetemi működésén és tudományos, valamint szépirodalmi munkásságán kívül Várdy Ágnes több évtizeden át széles társadalmi tevékenységet fejtett ki a pittsburghi amerikai és amerikai-magyar társadalmi körökben. Férjével együtt alapítója a Nyugat-Pennsylvániai Magyar Kulturális Társaságnak [Hungarian Cultural Society of Western Pennsylvania], mely társaság 1971-et követően a magyar szellemi emberek tucatjait látta vendégül Pittsburghben Magyarországról, a kisebbségi területekről, Nyugat-Európából, és Észak-Amerikából.
         
Tudományos és irodalmi munkássága elismeréseként 1980-ban a clevelandi Árpád Akadémia tagságával, 1985-ben a Nemzetközi P.E.N. tagságával, 1992-ben a magyarországi Berzsenyi-díjjal, 1996-ban a Magyar Írószövetség tagságával, 1998-ban az Árpád Akadémia aranyérmével, 2004-ben a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagságával, 2005-ben a torontói Rákóczi Szövetség “Pro Libertate” Diplomájával, 2006-ban a Magyar Forradalmi Bizottság Aranyérmével, és 2007-ben pedig a Nagy Lajos Király Magánegyetem díszdoktorátusával tüntették ki.
         
2012-ben, Várdy Ágnes professzort, férjével együtt, egykori diákjuk, Richard P. Mulcahy professzor (University of Pittsburgh) főszerkesztésében  --  két debreceni kolléga (Dr. Angi János és Dr. Glant Tibor) közreműködésével -- egy Festschrifttel lepték meg, mely kötet  Hungary Through the Centuries: Studies in Honor of  Professors Steven Béla Várdy and Agnes Huszár Várdy (2012) cím alatt jelent mfg.  Ezt a kötetet Várdy Béla professor legjelesebb diákja, Michael Hayden repülö tábornok (vezérezredes), az amerikai “National Security Agency” és a “Central Inteligence Agency [CIA] egykori igazgatójának írása vezeti be.
         
Dr. Várdy Huszár Ágnes férje, Várdy Béla történészprofesszor, akivel több munkáját közösen írta és szerkesztette.