Dr, Várdy Béla professzor [Steven Béla Várdy] kisgyermekként, a második világháború utolsó hónapjaiban szülei társaságában hagyta el Magyarországot. Több évi németországi tartózkodás után az 1950-es évek elején az Amerikai Egyesült Államokba vándorolt ki, ahol egyetemi tanulmányait is végezte. 1964-től a Pennsylvania állambeli Pittsburghben a német alapítású [1878] katolikus Duquesne Egyetemen tanít, ahol 1998 óta megkülönböztetett egyetemi tanár [Distinguished Professor], és sok éven át az egyetem Történeti Intézetének [History Forum] igazgatója.
         
Az 1970-es és 1980-as évek folyamán több amerikai és európai egyetemnek és tudományos intézetnek volt vendégkutatója, melynek keretében családjával két évet töltött Magyarországon, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Ugyanakkor több tucat észak-amerikai, európai, és közép-keleti egyetemen tartott nyilvános előadást. 1990-ben az S. S. Universe  nevű egyetemi hajón volt vendégtanár, amellyel körülhajózta a világot. 2001-ben pedig feleségével együtt Olaszországban tanított a Duquesne Egyeteme római campusán.
         
Számos amerikai, magyar, és nemzetközi tudományos társaság tagja,, illetve egyes esetekben vezetőségi tagja. Ezek között van az Amerikai Történelmi Társulat, Amerikai Szlavisztikai Társaság, Nemzetközi PEN,  Nemzetközi Magyar Filológiai Társaság, stb. Egyik alapítója és többszörös elnöke az Amerikai Magyar Történelmi Társulatnak [American Association for the Study of Hungarian History; újabb nevén Hungarian Studies Association]. Ugyancsak alapító tagja az Amerikai Magyar Tanáregyesületnek [American Hungarian Educators’ Association]. Feleségével együtt alapítója és vezetője a Nyugat-Pennsylvániai Magyar Kulturális Társaságnak [Hungarian Cultural Society of Western Pennsylvania], melynek keretében a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek folyamán a magyar szellemi emberek tucatjait szerepeltette Pittsburgh-ben; nemcsak mai Magyarországról, de a Történelmi Magyarország egyéb területeiről is, valamint Nyugat-Európából és Észak-Amerikából.
         
Az elmúlt négy évtized folyamán Várdy Béla mintegy két tucat könyvet írt és szerkesztett, és ugyanakkor több-száz tanulmányt és cikket írt a magyarságtudomány és közép-európai tudományok tárgyköréből. Tanulmányai és cikkei különböző amerikai és európai folyóiratokban, gyűjteményes kötetekben, hetilapokban és lexikonokban jelentek meg. Az utóbbiak között van az Encyclopaedia Britannica és Encyclopedia Americana.
         
Várdy Béla professzor könyveit a magyar történetírás története, a tizenkilencedik század magyar kultúrtörténete, az amerikai magyarság története, az etnikai tisztogatás története, valamint a Szovjet Gulág rabszolgatáborok története terén írta és szerkesztette. Újabb könyvei között találhatók a következő angol és magyar nyelvű kötetek: Historical Dictionary of Hungary (1997), Magyarok az Újvilágban (2000), Ethnic Cleansing in Twentieth-Century Europe (2003), Újvilági küzdelmek: Az amerikai magyarság és az óhaza (2005), Stalin’s Gulag: The Hungarian Experience (2007), Magyarok a Gulág rabszolgatáboraiban (2007, 2010), German Contributions to Westerrn Civilization (2009), és Hungarian Americans in the Current of History (2010). Az utolsó hat kötetet Dr. Várdy Huszár Ágnes közreműködésével készítette.
         
Tudományos munkásságának elismeréséül, 1985-ben Várdy Béla elnyerte a Duquesne University Tudományos Nagydíját, 1992-ben a magyarországi Berzsenyi-díjat, 1996-ban a Magyar Írószövetség tagságát, 1997-ben a clevelandi Árpád Akadémia Aranyérmét, 1998-ban a Duquesne University “Distinguished Professor-i” címét, 2000-ben egykori diákjai és kollégái által tiszteletére szerkesztett emlékkönyvet [Festschrift-et], 2001-ben a magyar államelnök által adományozott “Tiszti Keresztet”, 2005-ben a kanadai Rákóczi Alapítvány “Pro Libertate Diplomáját”, 2006-ban a Magyar Forradalmi Bizottság Aranyérmét, 2007-ben a  Nagy Lajos Király Magánegyetem díszdoktorátusát, 2010-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső tagságát és a Miskolci Egyetem díszdoktorátusát. 2012-ben egykori diákja, Richard P. Mulcahy professzor (University of Pittsburgh) főszerkesztésében -- két debreceni kolléga (Dr. Angi János és Dr. Glant Tibor) közreműködésével -- feleségével közösen kapott egy második Festschriftet, amely  Hungary through the Centuries: Studies in Honor of  Professors Steven Béla Várdy and Agnes Huszár Várdy (2012) cím alatt jelent meg. Ezt a kötetet legjelesebb egykori diákja,, Michael  Hayden repülö tábornok (vezérezredes), az amerikai “National Security Agency” és a “CIA”  egykori igazgatójának írása vezeti be.
         
Várdy Béla felesége, Várdy Huszár Ágnes, irodalomtörténész és regényíró, akivel több munkáját  közösen írta és szerkesztette.  Angol nyelvű írásaiban “Steven Béla Várdy” néven szerepel.