Az amerikai titkosszolgálatok internetes adatgyűjtését és telefonbeszélgetések lehallgatását leleplező férfi "biztonságos útvonalon" egy "demokratikus országba" tart - közölte a Wikileaks kiszivárogtató portál.

MTI - Leszállt Seremetyevón az Aeroflot járata, amelynek utasai között van sajtójelentések szerint Edward Snowden volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott is - jelentette vasárnap a Rosszija 24 hírtelevízió.

Az orosz állami tv élő adásban számolt be a SU-213-as hongkongi járat megérkezéséről. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottját mintegy 50 tv-társaság és más médiumok tudósítói várták Moszkva legnagyobb nemzetközi repülőterének F terminálján. Az újságírókat beengedték a tranzitzónába is.

A Rosszija 24 jelentése szerint a Wikileaks kiszivárogtató portál közleményt adott ki, amely szerint az amerikai titkosszolgálatok internetes adatgyűjtését és telefonbeszélgetések lehallgatását leleplező Snowden "biztonságos útvonalon" egy "demokratikus országba" tart. A hírek szerint a férfi már helyet foglalt a hétfői havannai repülőjáratra, ahonnan Caracasba utazik.

Washington együttműködne a lehetséges célországokkal

Az Egyesült Államok együtt akar működni azokkal az országokkal, amelyekbe a titkos amerikai adatgyűjtésre vonatkozó információkat kiszivárogtató Edward Snowden megpróbál eljutni - közölte vasárnap az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője.

Nanda Chitre szóvivő kommünikéje szerint a hongkongi hatóságok közölték az Egyesült Államokkal, hogy Snowden egy "harmadik országba" távozott a különleges közigazgatású kínai területről. Chitre megerősítette, hogy az amerikai kormány szombat este kérte Hongkongtól Snowden kiadatását.