A politikai kinevezéseknek az érdemeken kell alapulniuk, a kinevezetteknek pedig feddhetetlennek kell lenniük - jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, miután találkozott Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnökkel.

MTI - A bizottság elnöke arra utalt, hogy a napokban Bulgária több nagyvárosában tömegtüntetések voltak amiatt, hogy a törvényhozás a vitatott médiamágnást, Deljan Peevszkit nevezte ki a bolgár Nemzetbiztonsági Állami Ügynökség (DANSZ) élére. Peevszki a tiltakozások hatására egy nappal kinevezése után lemondott, de a tiltakozások folytatódtak. A tiltakozók a kinevezés miatt a mindössze pár hete hivatalba lépett, a szocialisták vezette kormánykoalíció távozását követelték. Barroso szavai alapján az eset Brüsszelben is megütközést keltett.

Barroso arról beszélt, hogy a kinevezéseket megelőzően széles körű politikai egyeztetés volna kívánatos, főleg a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem területén."A jelöltek kiválasztásának az érdemek alapján kell nyugodnia, a kiválasztottaknak pedig a feddhetetlenség legmagasabb szintű mércéjének kell megfelelniük" - húzta alá a portugál politikus.

Barroso egyúttal elismerte, hogy Bulgáriában a politikai helyzet feszült, mindazonáltal ígéretet kapott a bolgár kormányfőtől, hogy a jogállamiságot Szófia tiszteletben tartja. A bizottság elnöke arra is emlékeztetett, hogy a Bulgária uniós csatlakozása óta működő úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében a bizottságnak kötelessége is ezt ellenőriznie.

Plamen Oresarszki arról beszélt, hogy kormánya kitartó erőfeszítéseket tesz a helyzet normalizálására, és úgy fogalmazott, hogy ez előfeltétele annak, hogy a kormány a többi célját teljesíteni tudja.

Mindkét politikus utalt arra, hogy a jövő heti uniós csúcs témáiról is egyeztettek, pontosabban a munkanélküliség, különösen az ifjúsági munkanélküliség visszaszorításának és a gazdaság, főleg a közepes és kisvállalkozások finanszírozásának lehetőségeit is áttekintették. Barroso elmondta, hogy ezek érdekében európai szinten is folyik a munka. Oresarszki pedig azt hangsúlyozta, hogy a bizottság által május végén közzétett országspecifikus ajánlásokat Szófia nagyon komolyan veszi. Ezek nagyban a kormány céljaival is egybeesnek - húzta alá a bolgár miniszterelnök.