A Nézőpont Intézet Gazdaságkutató Műhelye szerint meglehetősen nehéz számszerűsíteni a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének gazdaság következményeit, hiszen közvetlen és közvetett hatásai is lehetnek.

MTI - A kutatóintézet által az MTI-nek pénteken megküldött gyorselemzés szerint a közvetlen hatások közül a legfontosabb, hogy az eljárás megszüntetése kizárta a Magyarországgal szemben alkalmazható pénzügyi szankció lehetőségét.

A szervezet megjegyzi: a közvetett hatások a piacon realizálódhatnak. A befektetők számára önmagában nem a legfontosabb tényező a túlzottdeficit-eljárás sorsa, azonban a költségvetési hiány rendezettségére nézve mindenképpen pozitív jelzés - véli a szervezet. "A fegyelmezett és kiszámítható költségvetési, illetve gazdaságpolitika jelentősen hozzájárulhat a befektetői bizalom megszilárdulásához" - írja a Nézőpont Intézet gazdasági kutatóműhelye.

További közvetett hatása az állampapír- és devizapiacon lehet, bár a magyar gazdaság megítélését a nemzetközi befektetői környezet is jelentősen befolyásolhatja. "Ugyanakkor látható, hogy az Államadósság Kezelő Központ sikeres aukcióinak köszönhetően a szükséges finanszírozás biztosított" - teszik hozzá.