A főváros egyetlen, kizárólag magyar szerzőket játszó színházában a 2013/2014-es évadban kilenc új bemutatóval várjuk a közönséget. Ezek közül három őszre már „átmegy a tűzkeresztségen”: ORSZÁGJÁRÓ MÁTYÁS KIRÁLY című zenés ifjúsági előadásunkat az egyik erre legméltóbb helyszínen, Nagyvázsonyban mutatjuk be a nyár közepén. Író Szőke István Atilla, zeneszerző Ökrös Csaba. Tavasszal próbáltuk be, de októbertől látható Jókai Mór A BOLONDOK GRÓFJA című vígjátéka, mely izgalmas, szórakoztató utazás egy kísértetkastélyban. A Budapesti Nyári Fesztivál programjaként mutatjuk be szeptember 3-án a Városmajorban Móricz Zsigmond NEM ÉLHETEK MUZSIKASZÓ NÉLKÜL című zenés komédiáját Bodolay Géza rendezésében, parádés szereposztásban. November 14-én az öt éve elhunyt Gyurkovics Tiborra emlékezünk, amikor is a Bubik István Stúdiószínpadon visszük színre KREUTZER SZONÁTA című művét. Ezt követően a nagyszínpadon Vaszary János bemutató, A VÖRÖS BESTIA. A velencei Lidón játszódó bohózat szerzője /és ezt talán kevesen tudják/ 1939-1945 között a mai Újszínház épületében működő színház igazgatója volt, feleségének,  Muráti Lilinek írta és rendezte ezt a művet épp 70 esztendővel ezelőtt. Az előadást Pozsgai Zsolt rendezi. Híven a hagyományokhoz, február első napjaiban a következő nagyszínpadi bemutató ismét egy Csurka István darab lesz, a HÁZMESTERSIRATÓ. Koncz Gábor rendezi az előadást, és játssza az egyik főszerepet is. Ezt követőn Tordai Teri jutalomjátékaként kerül színre Harsányi Zsolt A BOLOND ÁSVAYNÉ című keserédes, érzékeny és szép darabja. Az előadás érdekessége, hogy a két felvonásban más-más életkorban /24 és 92 évesen/megjelenő női főszerepet egy személyben Tordai Teri alakítja. Az évadot Szabó Magda–bemutató zárja, AZ A SZÉP FÉNYES NAP, mely történelmi dráma Géza korába repít vissza bennünket. Az előadásban a színház teljes társulata felvonul. A Bubik István Stúdiószínpadon pedig a NAGYTAKARÍTÁS című Csurka István-művet mutatjuk be.

Lehetőségeink függvényében ismét meglepnénk a gyermekközönséget egy új bemutatóval, mégpedig ÁRGYÉLUS KIRÁLYFI és TÜNDÉRSZÉP ILONA csodás történetével, erről a színház időben tájékoztatást ad.

Tovább folytatódnak a stúdiószínpadon havi egyszeri alkalommal a beszélgető estek, amelyek kapcsolódnak egy-egy szerzőhöz, vagy a bemutatott művek témájához.

A színház az előző évadokról műsoron tartja Kodolányi FÖLDINDULÁS, Csurka István DÖGLÖTT AKNÁK és a DEFICIT, Tamási Áron ÁBEL, Németh László BODNÁRNÉ, Nyírő József A JÉZUSFARAGÓ EMBER, Giorgio Pianosa MERT A MAMÁNAK ÍGY JÓ, Kocsis István ÁRVA BETHLEN KATA, Pozsgai Zsolt A SZŰZ ÉS A SZÖRNY, Márai Sándor A GYERTYÁK CSONKIG ÉGNEK és a PÖTTÖM PANNA című előadásokat.

A társulat az új évadban jó néhány országhatáron belüli és túli vendégjátékra is hivatalos, mindamellett mi is vendégül látunk vidéki és határontúli magyar színházi előadásokat. Az új évadra új bérletkonstrukciót hirdetünk meg, ezt a színház honlapján és a hirdetésekben figyelemmel kísérhetik.

Köszönjük, hogy az előző évadban nagy számban, lelkesen látogatták előadásainkat, várjuk Önöket újra, ahogy azokat is, akik még nem jártak nálunk, de kíváncsiak a magyar drámairodalom értékeire.

Addig is örömteli nyarat, jó pihenést kívánunk mindenkinek!

Újszínház vezetősége