A zöld tea leveleit gőzölik, ezzel akadályozzák meg az
erjedést, ettől van a teának a finom, kellemes, lágy íze. A zöld tea
vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, így csökkenti a szív-és érrendszeri
megbetegedéseket. A krónikus betegségek kialakulását is meg lehet előzni vele.
Japán kutatók megállapították, hogy azok, az idős emberek, akik naponta hét
csészénél több zöld teát isznak, tovább élnek. Számtalan jótékony hatása van,
lelassítja a rákos sejtek növekedését, segít a fogyásban és a méregtelenítésben
is.
A zöld tea nemcsak finom, de egészséges is. Napjainkban
egyre inkább elterjedt a zöld tea fogyasztása, melynek számos jótékony hatása
van. A zöld tea is, akárcsak a többi teaféle, Kínából indult hódító útjára az
1500-as években. Nemsokára az egész világon elterjedt lett a tea fogyasztása. A
régi távol-keleti gyógyításban szinte minden betegségre a zöld teát használták.
Mindegy volt, hogy fejfájásról vagy fogfájásról volt szó, a gyógymód a zöld
tea.
Íze kellemesebb, zamata lágyabb, mint a fekete teáé,
fogyasztása bármelyik napszakban ajánlott, még késő délután is, mert nem
tartalmaz koffeint. A boltokban teafű formájában és filteres változatban is
kapható. Mindkét formájában hatásos, de a teafű változata erősebb, jobban
kifejti a hatását. Az apróra vágott tealeveleket leforrázzuk, majd a megadott
ideig áztatjuk, hogy minél jobban kifejthesse a hatását. Természetesen új fejti
ki legjobban a hatását, ha magában isszuk, de ízesíthetjük cukorral vagy
mézzel. Egy csésze finom, forró zöld teába tegyünk egy kávéskanál mézet, az íze
kellemesen telt lesz, a méz ugyanis pontosan annyira édesíti meg, hogy az
ízében és hatóanyagaiban nem tesz kárt, de mégis ad egy kis pluszt az ízének.
A zöld teának bizonyítottan jótékony hatása van a
szervezetre. Ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek csökkentik a
szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, fluortartalmuk pedig segít a
száj és az íny egészségének megőrzésében, illetve a fogakra is jótékony
hatással van. Az antioxidánsok semlegesítik a szervezetben található
szabadgyököket, azokat, amelyek felelősek az öregedésért, így, ha az örök
fiatalságot nem is nyerjük el általa, de a szervezet lassabban öregszik.
Azok, akik hetente legalább egyszer isznak zöld teát vagy
annál is többször, azoknál a rákos megbetegedések kockázata alacsonyabb, mert
lelassítja a rákos sejtek burjánzását. A zöld teába sok polifenolok található,
ez az anyag segít megakadályozni a rákos sejtek növekedését, illetve
lelassítását. A krónikus betegségek kialakulását is meg lehet vele előzni. Az
antioxidánsok, és a flavonoidok az érelmeszesedést fékezik meg. Azok az idős
emberek, akik naponta több mint hét csésze zöld teát isznak, tovább élnek,
állapították meg japán kutatók.
A zöld tea és a rendszeres mozgás segít a fogyásban is. A
tea meggyorsítja a zsírok lebontását, így a testsúly csökkentésében hatékonyan
alkalmazható. Ha a zöld teát koffeinnel együtt isszuk az eredmény még
hatásosabb, a testtömeg szintén csökken.
De honnan van a teának a kellemes íze? Nos, a zöld tea
leveleit gőzölik, ezzel akadályozzák meg az erjedését, így őrzi meg az ízét, és
így maradnak meg a fontos sejtvédő anyagok is, mint az antioxidánsok. A fekete
teánál hagyják, hogy erjedjen, így az sokkal testesebb és erősebb lesz, viszont
kevesebb sejtvédő anyagot tartalmaz.
A teát elsősorban kellemes íze miatt isszuk. Nincs is jobb,
mint egy hideg téli estén forró teát kortyolni, vagy a nagy melegben jeges teát
inni. A víz után a második legjobb szomjoltó, hiszen nem tartalmaz cukrot, íze
kellemes, nem terheli meg a szervezetet.
A zöld teával nemcsak a folyadékot pótoljuk, hanem értékes
vitaminokat és ásványi anyagokat is juttatunk a szervezetünkbe. Könnyebbnek és
egészségesebbnek érezzük magunkat. Nem utolsó sorban nagyon jó kiegészítő diéta
vagy méregtelenítés mellé. Megtisztítja
a szervezetet, átmossa, megszabadítja a sok méreganyagtól.
Forrás: http://news.noinetcafe.hu/
0 Megjegyzések