A zöld tea Kínából indult hódító útjára. A távol-keleti gyógyításban szinte mindenre a zöld teát használták.

A zöld tea leveleit gőzölik, ezzel akadályozzák meg az erjedést, ettől van a teának a finom, kellemes, lágy íze. A zöld tea vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, így csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedéseket. A krónikus betegségek kialakulását is meg lehet előzni vele. Japán kutatók megállapították, hogy azok, az idős emberek, akik naponta hét csészénél több zöld teát isznak, tovább élnek. Számtalan jótékony hatása van, lelassítja a rákos sejtek növekedését, segít a fogyásban és a méregtelenítésben is.

A zöld tea nemcsak finom, de egészséges is. Napjainkban egyre inkább elterjedt a zöld tea fogyasztása, melynek számos jótékony hatása van. A zöld tea is, akárcsak a többi teaféle, Kínából indult hódító útjára az 1500-as években. Nemsokára az egész világon elterjedt lett a tea fogyasztása. A régi távol-keleti gyógyításban szinte minden betegségre a zöld teát használták. Mindegy volt, hogy fejfájásról vagy fogfájásról volt szó, a gyógymód a zöld tea.

Íze kellemesebb, zamata lágyabb, mint a fekete teáé, fogyasztása bármelyik napszakban ajánlott, még késő délután is, mert nem tartalmaz koffeint. A boltokban teafű formájában és filteres változatban is kapható. Mindkét formájában hatásos, de a teafű változata erősebb, jobban kifejti a hatását. Az apróra vágott tealeveleket leforrázzuk, majd a megadott ideig áztatjuk, hogy minél jobban kifejthesse a hatását. Természetesen új fejti ki legjobban a hatását, ha magában isszuk, de ízesíthetjük cukorral vagy mézzel. Egy csésze finom, forró zöld teába tegyünk egy kávéskanál mézet, az íze kellemesen telt lesz, a méz ugyanis pontosan annyira édesíti meg, hogy az ízében és hatóanyagaiban nem tesz kárt, de mégis ad egy kis pluszt az ízének.

A zöld teának bizonyítottan jótékony hatása van a szervezetre. Ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek csökkentik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, fluortartalmuk pedig segít a száj és az íny egészségének megőrzésében, illetve a fogakra is jótékony hatással van. Az antioxidánsok semlegesítik a szervezetben található szabadgyököket, azokat, amelyek felelősek az öregedésért, így, ha az örök fiatalságot nem is nyerjük el általa, de a szervezet lassabban öregszik.

Azok, akik hetente legalább egyszer isznak zöld teát vagy annál is többször, azoknál a rákos megbetegedések kockázata alacsonyabb, mert lelassítja a rákos sejtek burjánzását. A zöld teába sok polifenolok található, ez az anyag segít megakadályozni a rákos sejtek növekedését, illetve lelassítását. A krónikus betegségek kialakulását is meg lehet vele előzni. Az antioxidánsok, és a flavonoidok az érelmeszesedést fékezik meg. Azok az idős emberek, akik naponta több mint hét csésze zöld teát isznak, tovább élnek, állapították meg japán kutatók.

A zöld tea és a rendszeres mozgás segít a fogyásban is. A tea meggyorsítja a zsírok lebontását, így a testsúly csökkentésében hatékonyan alkalmazható. Ha a zöld teát koffeinnel együtt isszuk az eredmény még hatásosabb, a testtömeg szintén csökken.

De honnan van a teának a kellemes íze? Nos, a zöld tea leveleit gőzölik, ezzel akadályozzák meg az erjedését, így őrzi meg az ízét, és így maradnak meg a fontos sejtvédő anyagok is, mint az antioxidánsok. A fekete teánál hagyják, hogy erjedjen, így az sokkal testesebb és erősebb lesz, viszont kevesebb sejtvédő anyagot tartalmaz.

A teát elsősorban kellemes íze miatt isszuk. Nincs is jobb, mint egy hideg téli estén forró teát kortyolni, vagy a nagy melegben jeges teát inni. A víz után a második legjobb szomjoltó, hiszen nem tartalmaz cukrot, íze kellemes, nem terheli meg a szervezetet.


A zöld teával nemcsak a folyadékot pótoljuk, hanem értékes vitaminokat és ásványi anyagokat is juttatunk a szervezetünkbe. Könnyebbnek és egészségesebbnek érezzük magunkat. Nem utolsó sorban nagyon jó kiegészítő diéta vagy méregtelenítés mellé.  Megtisztítja a szervezetet, átmossa, megszabadítja a sok méreganyagtól.