A tormáról (Armoracia rusticana) gyakran csak a húsvét jut az eszünkbe, amikor a sonka mellé a csípős reszelt tormát szolgáljuk fel. Pedig a torma nem csak egy unalmas csípős fűszernövény, de gyógyhatása is kiváló.

A torma hazánkban, mint vadnövény is gyakran megtalálható utak mentén, hatalmas levelekből álló bokor formájában, amelyek tavasszal fehér virágot hoznak.

Ez az igen ellenálló kevés gondozást igénylő gyógy-és fűszernövény, magas C-vitamin tartalma, és glükózid tartalma miatt is igen értékes. Csípősségét a benne található mustárolajnak köszönheti, de a gyökérben található: B1,-B2,-és B6 vitamin is, valamint kálium, kálcium, magnézium, vas és foszfor is.

A torma  frissen reszelt gyökere kis mennyiségben segít a gyomor és bélbántalmakon. A tormát felhasználhatjuk frissen, reszelve, vagy tormaszószként elkészítve is.


A torma igencsak helyigényes növény, így a kert olyan részébe ültessük, ahol nem veszi el a területet más zöldség vagy fűszernövénytől. Mivel egy viszonylag igénytelen növényről van szó, akár árnyékos helyen is képes megélni, de kedveli a vályogos és nedves talajt. A tormát nem magról vetjük, hanem gyökérdugványról szaporítjuk. A gyökérdugványok kb. . 20-25 cm hosszúak és 1-2 cm vastagok legyenek.

A gyökerek oldalrügyeit dörzsöljük le ültetés előtt, és csak a legfelsőt hagyjuk meg. Ezután az ágyásokba húzzunk egy 10 cm mély barázdát, és ezekbe fektessük bele a rizomákat úgy, hogy mindegyik azonos irányba nézzen.

A barázdákat érett komposzttal vagy ezzel kevert földdel töltsük fel. Két hét múlva már meg is jelennek a kis levelek, majd amikor a levele elérik a 8-10 cm magasságot, csípjük ki az oldalhajtásokat. Július elején érdemes kiszedni a rizomát a földből, majd az oldalgyökereket egy vizes ronggyal dörzsöljük le, majd ássuk vissza a gyökereket, így elérhetjük, hogy a gyökér mindenhol egyforma vastagságú lesz.

A betakarítás ideje október végétől indul, de ha az időjárás engedi, egészen március elejéig szedhetjük a tormát a kertünkből.


Érdemes gondosan kiszedni az összes gyökeret a kertből, mert a bent maradt gyökérdarabok jövőre újra kihajtanak,így hamar gaz lesz a finom és egészséges tormából. A reszelt tormát felhasználhatjuk húsokhoz, szószokhoz, vagy mártásokhoz. Mivel télálló növényről van szó, pincében is tárolhatjuk a felszedett tormát.

Forrás: