A torma hazánkban, mint vadnövény is gyakran megtalálható
utak mentén, hatalmas levelekből álló bokor formájában, amelyek tavasszal fehér
virágot hoznak.
Ez az igen ellenálló kevés gondozást igénylő gyógy-és
fűszernövény, magas C-vitamin tartalma, és glükózid tartalma miatt is igen
értékes. Csípősségét a benne található mustárolajnak köszönheti, de a gyökérben
található: B1,-B2,-és B6 vitamin is, valamint kálium, kálcium, magnézium, vas
és foszfor is.
A torma frissen
reszelt gyökere kis mennyiségben segít a gyomor és bélbántalmakon. A tormát
felhasználhatjuk frissen, reszelve, vagy tormaszószként elkészítve is.
A torma igencsak helyigényes növény, így a kert olyan
részébe ültessük, ahol nem veszi el a területet más zöldség vagy
fűszernövénytől. Mivel egy viszonylag igénytelen növényről van szó, akár
árnyékos helyen is képes megélni, de kedveli a vályogos és nedves talajt. A
tormát nem magról vetjük, hanem gyökérdugványról szaporítjuk. A gyökérdugványok
kb. . 20-25 cm hosszúak és 1-2 cm vastagok legyenek.
A gyökerek oldalrügyeit dörzsöljük le ültetés előtt, és csak
a legfelsőt hagyjuk meg. Ezután az ágyásokba húzzunk egy 10 cm mély barázdát,
és ezekbe fektessük bele a rizomákat úgy, hogy mindegyik azonos irányba nézzen.
A barázdákat érett komposzttal vagy ezzel kevert földdel
töltsük fel. Két hét múlva már meg is jelennek a kis levelek, majd amikor a
levele elérik a 8-10 cm magasságot, csípjük ki az oldalhajtásokat. Július
elején érdemes kiszedni a rizomát a földből, majd az oldalgyökereket egy vizes
ronggyal dörzsöljük le, majd ássuk vissza a gyökereket, így elérhetjük, hogy a
gyökér mindenhol egyforma vastagságú lesz.
A betakarítás ideje október végétől indul, de ha az időjárás
engedi, egészen március elejéig szedhetjük a tormát a kertünkből.
Érdemes gondosan kiszedni az összes gyökeret a kertből, mert
a bent maradt gyökérdarabok jövőre újra kihajtanak,így hamar gaz lesz a finom
és egészséges tormából. A reszelt tormát felhasználhatjuk húsokhoz, szószokhoz,
vagy mártásokhoz. Mivel télálló növényről van szó, pincében is tárolhatjuk a felszedett
tormát.
Forrás:
0 Megjegyzések