Vendégeket vársz, de nincs ihleted? Ideje elkápráztatnod őket. Fantasztikus receptjeinknek senki sem tud majd ellenállni.

Bizonyára te is jártál már úgy, hogy kis összejövetelt szerveztél, és a vendégek érkezése előtti napon kaptál észbe, hogy nem jut eszedbe semmi, amivel elkápráztathatnád őket. Ilyenkor az ember hajlamos a két véglet közül valamelyikbe beleesni: egész nap főzőcskézik, vagy egyszerű rágcsálnivalókat tesz az asztalra. Ha nem kell háromfogásos vacsorával készülnöd, de nem is ropival szeretnéd őket megkínálni, mennyei gombás, illetve garnélás receptünket neked találták ki. A hozzávalóknak köszönhetően ráadásul még kedvezel is változókorú barátnőidnek: egytől egyig alkalmasak a menopauza tüneteinek enyhítésére.

Gombás szendvicskrém

Ellenállhatatlan előétel, a fokhagyma, a gomba, a friss fűszer és az olívaolaj mennyei illatának, ízének köszönhetően. Csupa hasznos alapanyagból áll, például a fokhagyma és a mogyoróhagyma erősíti az immunrendszert, a fokhagyma különösen hatékony daganatmegelőző szer. A gomba, a zsálya, a petrezselyem és a kenyér fitoösztrogént tartalmaz.

Hozzávalók (4 adaghoz):

40 g szárított erdei gomba
1 evőkanál olívaolaj
egy darabka vaj
2 mogyoróhagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, áttörve
1 teáskanál friss zsálya, finomra aprítva
pár csepp balzsamecet
150 g friss csiperkegomba
egy csokor petrezselyem, felaprítva
tengeri só, frissen őrölt fekete bors
1 ciabatta kenyér, hosszában négy részre, majd minden darabot félbevágva (a ciabatta hosszúkás kovászos kenyér, a közepén nagy légbuborékokkal)

Elkészítés: a megmosott szárított gombát 20 percre áztasd meleg vízbe. Itasd le a róla vizet, és vágd nagyobb darabokra. Az áztató vizet szűrd le, és tedd félre. 
Hevíts fel olajat és vajat, és párold benne üvegesre a mogyoróhagymát. Dobd rá a fokhagymát, rövid ideig pirítsd tovább, majd öntsd föl 150 ml áztató vízzel. Tedd bele a gombát, a zsályát és a balzsamecetet, és lassú tűzön, fedő alatt főzd negyed órát. 

Közben a friss gombát mosd meg, szeleteld fel. Csavard fel a lángot a serpenyő alatt, és tedd bele a felszeletelt friss gombát is. Párold, amíg a víz nagy része el nem párolog. Időközben tedd bele a petrezselyemzöldet, sózd és borsozd meg. 
Pirítsd meg a kenyérszeleteket, és kend el rajtuk a gombás keveréket. Petrezselyemmel díszítve, azonnal tálald.

Garnélás-szezámmagos pirítós

A garnéla sok B-12 vitamint és erős antioxidáns hatású szelént tartalmaz, így hasznos a korai öregedés és a daganatos megbetegedések ellen. A teljes kiőrlésű kenyér és a szezámolaj telis-tele van fitoösztrogénnel, minthogy azonban a recept bő zsírban sült étel, csak különleges alkalmakra tartogasd. 
Lehetőleg friss rákot használj, de ha csak fagyasztottat kapsz, ügyelj rá, hogy alaposan kiolvadjon és lecsepegjen.

Hozzávalók:

4 mogyoróhagyma
225 g tisztított, főtt garnéla
1 ágacska koriander
2 cm friss gyömbérgyökér, hámozva, fokhagymanyomón áttörve
2 tk. kukoricaliszt
fél tk. méz
2 tk. világos szójaszósz
1 tk. száraz sherry
fél tk. sötét szezámolaj
1 tojás
tengeri só, frissen őrölt fekete bors
olívaolaj a sütéshez
12 szelet, szikkadt korpás kenyér, héj nélkül
4 ek. szezámolaj
citromszeletek

Elkészítés: tedd a nagyobb darabokra vágott mogyoróhagymát, a garnélát, a koriandert, a gyömbért, a kukoricalisztet, a mézet, a szójaszószt, a sherryt, a szezámolajat egy nagy konyhai robotgépbe, és alaposan törd át, amíg a garnéla és a hagyma finomra nem aprítódik. 

Ekkor tedd hozzá a tojást, sózd, borsozd, és törd teljesen pépesre. Kend a masszát a kenyerekre, majd vágd fel őket hosszú csíkokra. 

Egy nagy wokban hevítsd fel az olajat, és rakd bele a kenyereket, először a krémes felükkel lefelé, majd fordítva, és süsd aranybarnára. Helyezd őket papírszalvétára, tartsd melegen, de ne fedd le. Ha az összes elkészült, azonnal tálald. Díszítsd citromkarikákkal.

Forrás: otvenentul.hu