A Demokrata Párt zentai szervezete elégedetlen a kormány adópolitikájával, valamint a várható törvénymódosításokkal – jelentette ki Zsíros-Jankelić Anikó, a párt helyi szervezetének elnöke a mai sajtótájékoztatón. Szerinte az adók megemelése nem hozta meg a megfelelő eredményeket, az életszínvonal viszont jelentős mértékben romlott az elmúlt hónapok során.

– Tekintettel a helyzet súlyosságára, elfogadhatatlannak tartjuk azt a gyakorlatot, amilyen módon a kormány az adózással kapcsolatos törvénymódosításokat javasolta. Elfogadhatatlan, hogy kevesebb mint huszonnégy óra alatt utalták a köztársasági parlamentbe ezeket a nagyon fontos törvénymódosítási javaslatokat, és az is, hogy nem kérték ki a szakmai szervezetek véleményét – szögezte le Zsíros-Jankelić Anikó, majd hozzátette, a törvényjavaslatok elfogadása által közvetlenül vagy közvetve 26 milliárd dinárt fog megvonni a kormány a lakosságtól. A helyi önkormányzatoknak a hatáskörei folyamatosan növekednek, egyre több kötelezettséget ró ki rájuk a kormány, az önkormányzatok számára visszautalt összeg viszont egyre kisebb. Nagyon komoly centralizációs törekvéseknek lehetünk tehát szemtanúi, ezért feltesszük a kérdést: Vajon hol marad a korábban meghirdetett decentralizáció?

A zentai helyzetről Širková Anikó, a párt helyi szervezetének alelnöke, a községi képviselő-testület elnöke beszélt, kifejtette, a legerélyesebben elítélik a módosítási javaslatokat.

– Amikor a kormány megkezdte működését, egyik első lépése az volt, hogy két százalékkal megnövelte az áfát. Ennek a kedvezőtlen hatásaival mindannyian találkozunk nap mint nap, bármit vásárolunk, de úgy tűnik, ez nem hozta meg a várt eredményt, és üresen kong az államkassza. A kormány a terhek nagy részét az önkormányzatokra próbálja áthárítani, s ez jelentős mértékben megnehezíti majd a helyzetünket. Zenta esetében ez azt jelenti, hogy a község önkormányzata az év végéig 28 millió dinárral fog kevesebbet kapni a tervezettnél, ez pedig éves szinten 42 millió dinárt jelent – magyarázta Širková Anikó, majd az összeg nagyságának illusztrálásaképpen kiemelte, Zenta ösztöndíjakra 2 millió, a középiskolások utaztatására 10 millió, a zöld területek és az utak karbantartására 15 millió, sportra 25 millió, szociális kérdésekre 25 millió, a kulturális intézmények fenntartására pedig 32 millió dinárt fordít évente, éppen ezért a 42 millió dináros hiány jelentős érvágás nemcsak az önkormányzat, hanem a polgárok számára is.

A Demokrata Párt zentai szervezetének vezetői hangsúlyozták, éppen ezért arra szólítják fel az illetékeseket, vonják vissza az adott törvény módosítására vonatkozó javaslatukat, illetve ha ezt mégsem hajlandóak megtenni, akkor az alkalmazását halasszák későbbi időpontra.

H. G.