A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye eddig szerte Kárpátalján nyolc családtípusú gyermekotthont működtet. Számos civil szervezet szakmai segítségére és sok-sok ember önzetlen támogatására volt szükség ahhoz, hogy a megye legkeletibb járásának központjában, a festői szépségű Rahón megnyíljon a kilencedik ilyen jellegű gyermekbarát intézmény.

Az ötletgazda, Mikulják László helyi plébános ebből az alkalomból annak a reményének adott hangot, hogy a jelenleg hat gyereket nevelő Fekete család erősíteni fogja az itteni, jórészt magyar ajkú, mintegy ezeregyszáz lelkes római katolikus közösséget.

Szeretetre lettünk teremtve, a hozzánk közel állók szeretetében teljesedhet ki életünk, mondta a rahói római katolikus templomban tartott szent misén Majnek Antal püspök. Aki arra is emlékeztetett, hogy a szeretet áll Isten gyönyörű tervének a középpontjában. Most ugyan úgy tűnik, hogy ez a terv – az emberiség számos civilizációs betegsége miatt – veszélybe került. De nem csüggedhetünk. Teremtő atyánk tervének megvalósítását legfőképpen úgy segíthetjük elő, ha a szeretet törvényének engedelmeskedünk.

A Fekete család többszintes tágas otthonát bensőséges ünnepség keretében adták át. Eljöttek a családtípusú gyermekotthon létrejöttében szerepet vállaló civil és egyházi szervezetek vezetői – Kurmay Sándor, a Kezünkben a jövő Alapítványtól, Fehér Ferenc, a Szent Márton Karitásztól. További segítségükről biztosították a Fekete családot a Rahói járás és a város vezetői.

Nem jöttek üres kézzel az avató ünnepségre a Beregszászi Magyar Konzulátus képviselői sem. Kerekes Henrietta és Tóth István takarókat, mikrohullámú sütőt – ez a Győri Lions Club felajánlása –, valamint magyar könyveket, tanszereket és edényeket adtak át a Fekete családnak. Tóth István főkonzul beszédében azt hangsúlyozta, hogy a személyiség szabad, harmonikus fejlődéséhez meghitt családi környezetre van szükség. Külön örömének adott hangot, hogy itt, a végeken egy szép nagy családdal bővül és erősödik a magyar közösség. Mint a családfőtől, Fekete Józseftől megtudtuk, ők a legutóbbi időkig Balazséron éltek két vérszerinti és két nevelt gyermekükkel. Közülük Gabriella 16, Diána és Dávid 15, Rebeka 4 éves. A család most két új gyerekkel, a 11 éves Paulinával és a 7 éves Gyimával bővült. A négyszintes épületben egyébként 10 gyerek elhelyezésére nyílik mód. Jól sikerült az itteni beilleszkedés, vallja Éva, a gyerekek édesanyja. Diána és Dávid a técsői líceumban tanul, a fiú osztályelső. A szomszédok barátságosak, segítőkészek, emellett nagyon sok biztatást kapnak a helyi római katolikus egyházközségtől. A Beregvidéken maradt szeretteikkel, barátaikkal a kapcsolattartás egyelőre jobbára telefonon történik, ám a vakáció idején remélhetően sor kerül több személyes találkozásra is.

Kovács Elemér
Forrás: Kárpátinfo hetilap