A kamaszok és az ő lázadó életterük
Egy kamaszszoba kialakítása nem kis kihívás. Ennek oka nagyon egyszerű: amíg egy kisgyereknek gyakorlatilag minden tetszik, amit mi csinálunk, addig ez egy kamasznál éppen fordítva van. Nincs az a pénz, amiért beismerné, hogy amit mondunk, az még akár jó is lehet, és persze az is biztos, hogy amit ő elképzelt, az a legjobb. Sajnos azonban ez nem minden esetben megvalósítható, így mindketten – vagyis ő is és mi is – kénytelenek leszünk kompromisszumokat kötni. Lássunk néhány alap mozzanatot, ami a gyerekszoba és a kamaszszoba között különbség.

 Színek

Egy dolog teljesen biztos. Amikor átalakítjuk a csemeténk szobáját, hogy egy kicsit felnőttesebb legyen, az első dolgaink között kell, hogy szerepeljen a színek megváltoztatása. Ezt csak abban az esetben kerülhetjük el, ha már jó előre elterveztük, hogy hogyan is fog festeni a kamaszszoba, és ennek megfelelően adtuk meg a színt a gyerekszobához is. Nem kell megijedni, hiszen a ma kapható, egyrétegű falfestékeknek köszönhetően nem olyan drága, és főleg nem bonyolult egy szoba átszínezése. Mindenesetre mielőtt nekifognánk, mindenképpen beszéljünk a gyerekünkkel is, elvégre ez az ő szobája, olyan legyen, amilyet ő szeretne. Valószínűleg majd egy keveset finomítani kell az elképzelésein, de ez legyen a legnagyobb gondunk.
Ha lehetőségünk van rá, akkor attól se riadjunk vissza, hogy a bútorokat átfessük. Ez nem olyan egyezrű feladat, de azért nem is kivitelezhetetlen.











Asztal

A kamaszok szobájának mindenképpen elengedhetetlen része az íróasztal. Ez nem is kérdéses, hiszen enélkül a darab nélkül gyorsan hátfájáshoz vezetne a leckeírás. Emellett az asztal alkalmas arra is, hogy a számítógépet elhelyezzük rajta. Igen ez sajnos szinte muszáj. Bármennyire is arra szeretnénk ösztökélni a gyereket, hogy a szabadban töltse az idejét, a számítógép megléte sok esetben már szinte kötelező. Az iskolához mindenképpen jó, ha van, és a barátaival is így cserélgetnek információt. Tehát ennek helyét ne hagyjuk ki az elképzelésekből.



Tárolók

Ezekre mindenképpen szükségünk lesz. Sokra. A kamaszok szobájában valahogy mindig több dolog van, mint amennyit el lehet pakolni, ezért a tárolók mindig jól jönnek. Amikor kiválasztjuk őket, kövessünk egy alapszabályt: azon túl, hogy jó nagy hely legyen bennük, az is fontos szempont, hogy könnyű legyen őket megtölteni. Amikor rászólunk a gyerekre, hogy rakjon rendet a szobájában, akkor az megtörténik 10 perc alatt. Ez igaz akkor is, ha a szoba berendezése nem teszi lehetővé, hogy ennyi idő alatt ténylegesen rendet csináljuk. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez alapon kell cselekedni. Ha a gyerkőc mindenképpen 10 perc alatt pakol el, akkor tegyük lehetővé, hogy ennyi idő alatt valóban végezzen (hogy az után arra emlékszik-e, hogy mit hova tett, az már más kérdés, de nincs olyan bútor, ami ezt helyette megoldaná).











Díszek

Ez legyen a gyerkőc gondja. Az alap díszítő lehetőségeket persze mi is megoldhatjuk (úgy, mint csillár, szőnyeg, stb.) de például a falakat többnyire érdemes szabadon hagyni. Nem lesznek sokáig csupaszok, előbb vagy utóbb megjelennek a zenekarok, modellek, vagy énekesek poszterei, amik a gyerekünk számára tökéletes díszek lesznek, akkor is, ha szerintünk ez nem a legjobb megoldás.

Forrás: szepzold.hu