Délen és délnyugaton kell számítani a legnagyobb esőre, a legerősebb szélrohamokra és jégesőre. Bizonytalanná válik a légkör a nedves, enyhe levegő miatt, ezért alakul ki annyi helyen zivatar.
Péntek kora délutánig valószínűleg nem alakulnak ki erősebb zivatarok, viszont délután egyre nagyobb gyakorisággal fordul elő dörgés-villámlás. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban számítani kell veszélyes időjárási jelenségekre.
Intenzívebb zivatarok késő délutántól, estétől várhatók a déli, délnyugati megyékben, és először valószínűleg a Dél-Dunántúlon. Ezek várhatóan az este, késő este folyamán, észak, északkelet felé helyeződnek, akár rendszert alkotva - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A zivatarokat viharos szél kísérheti, néhol 80-90 kilométer/óra körüli lökésekkel. A felhőszakadásokból rövid idő alatt 25-35 milliméter eső hullhat, a jégeső szemeinek átmérője meghaladhatja a 2 centimétert.
Többnyire erősen felhős lesz az ég, elsősorban a Tiszántúlon süthet ki néhány órára a nap. Az UV-sugárzás maximuma a nagyon erős szintet is elérheti. Napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél, a zivataroktól függetlenül. A hőmérséklet kora délutánra 22 és 28 fokig emelkedik, késő este pedig 15 és 20 Celsius-fok között valószínű.
Enyhe, nedves levegő áramlik Magyarország fölé a Kárpát-medencétől nyugatra kimélyülő ciklon áramlási rendszerében. Emiatt délután egyre instabilabbá válik a légkör, ez pedig nagyban elősegíti a zivatarok kialakulását. Az idő szombat hajnalra nyugszik meg, az északkeleti megyéket leszámítva megszűnik a zivatartevékenység.