Ahhoz, hogy a növények optimálisan fejlődjenek, a számukra a legmegfelelőbb helyen kell állniuk. Nem árulunk el titkot azzal, hogy a fény, a hőmérséklet, a levegő és tápanyagok mind fontos szerepet játszik a növények fejlődésében. De hogyan befolyásolják az égtájak kedvencünk növekedését?

Árulkodó jelek

Botanikai ismeretek nélkül is hamar kiderül, hogy az új szobanövényünk számára melyik a megfelelő hely. Elég egy pillantást vetni a levél szerkezeti felépítésére, illetve felületére. A pozsgások vastag, húsos levele arra utal, hogy a növény vizet képes tárolni, és felfegyverkezett a tűző napsütésben töltött mindennapokra. A sivatagi rózsának és a korallvirágnak tehát ideális hely a délre néző ablak.

A világos vagy foltos levelekkel (fehér vagy sárgászöld színű) rendelkező szobanövények nem szeretik a túl napos helyet, mivel leveleikben csak kevés klorofill képződik. Egy kelet vagy nyugat felé néző ablak párkányán jól érzi magát például a rákvirág és a borostyánszőlő.


A nagyméretű, sötétzöld levelek, mint amelyekkel a gardéniánál vagy a kukoricalevélnél találkozunk, felületükön keresztül sok vizet párologtatnak, és világos helyen kell álljanak, ahol azonban nem éri közvetlen napsütés. A legjobb hely az ilyen növények számára egy északi ablak.

Észak

A sugárarália nem tűri a huzatot, és télen rendszeresen lehet vízzel permetezni a leveleket. A világos hűvös helyet szereti a ciklámen. Ilyen körülmények között hosszú ideig virágzik.
A márványfutóka hosszú indákat növeszt, ha jól érzi magát a helyén.

Dél

Sok virágot hoz a kövérke, ha jól érzi magát a számára fenntartott helyen. A jó gondozás mellett a viaszvirág sok csüngő hajtást növeszt, a gumifa pedig sok fényt igényel.

Kelet és nyugat

A szobahárs és a flamingóvirág jól harmonizál a filigrán kálával. A guzmánia olyan helyen fejlődik legjobban, ahol magas a levegő páratartalma, például a fürdőszobában.

Forrás: szepzold.hu