Azoknál a felnőtteknél, akik legalább napi egy pohár cukros üdítőitalt megisznak, nagyobb valószínűséggel alakul ki vesekő, összehasonlítva azokkal, akik csak ritkán isznak ilyen italokat - állapította meg egy új tanulmány, amelyről a Reuters Hírügynökség számol be.

Tény, hogy a vesekő kialakulásának megelőzésére a sok folyadék fogyasztását javasolják a szakemberek, de nem mindegy az ital jellege sem. Dr. Gary Curhan, a tanulmány vezető szerzője és csapata annak érdekében, hogy megnézzék a különböző folyadékok vesekő kialakulására vonatkozó hatásait, mintegy kétszázezer embertől gyűjtöttek adatot.

A tanulmány kezdetén a résztvevők egyikének sem volt veseköve. A résztvevők fele rendszeresen fogyasztott cukros üdítőitalt, ami azt jelenti, hogy naponta, még másik felük csak nagyon ritkán, kevesebb mint hetente egyszer. Az előbbi csoport tagjainál a százezerből 306-nál alakult ki vesekő, még az utóbbiaknál ez a szám 159 volt.


Egyéb rizikófaktorokat figyelembe véve megállapították, hogy a cukros üdítőitalok gyakori fogyasztása 33 százalékkal növelik a vesekő kialakulásának kockázatát.

Forrás: orientpress.hu/