Milyen utazási kedvezményekkel élhetsz nyugdíjasként az EU különböző tagállamaiban?
Nyomtatható változat  |   Küldd el az ismerősödnek, ha tetszett!  |   Betűméretmegosztom:    

Magyarországon minden 65 éven felüli magyar és uniós állampolgár ingyen utazhat. Ne gondoljuk azt, hogy ez mindenütt így van! Érdemes utánajárni a kedvezményeknek, mielőtt elhagyjuk az államhatárokat.
Az Európai Unióban a tagállamok nemzeti jogi hatáskörébe tartozik a különböző kedvezmények biztosítása, azaz nem létezik általános, minden EU-tagországra vonatkozó uniós szabályozás, rendelkezés. Sőt a hazai kedvezmények sem érvényesek a többi uniós tagállamban. A tagállamoknak viszont kötelezettségük, hogy minden más tagállam állampolgárának országon belül ugyanazon kedvezményeket, ugyanazon feltételekkel nyújtsák, mint sajátjaiknak. Ebből következik, hogy a magyar állampolgárok ugyanazon kedvezményeket élvezhetik az uniós országokban, mint az ott élő állampolgárok. A nyugdíjasoknak járó kedvezmények rendszerint korhoz kötöttek (többnyire 60-65 év felett járnak), így általában külföldön elegendő a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni a jogosultságot. Az utazási kedvezményekről naprakész, összesített adatok nem állnak rendelkezésre, mert a kedvezmények meghatározása minden tagállamban máshogy történik, hiszen sok helyen erről a tartományok, helyi önkormányzatok külön döntenek. Az alábbiakban az EU tagállamainak utazási kedvezményeiről található pár hasznos információ.

Ausztria

Ausztriában a nyugdíjas kedvezményekre feljogosító kártyát minden 60 év feletti férfi és nő kiválthatja, ennek ára 26,90 euró. A kártya alapesetben egy évig érvényes, de azok számára, akik kapnak valamilyen kiegészítő juttatást (pl. Ausgleichszulage vagy Ergänzungszulage), ingyenes és öt évig érvényes. A kártya maximum 50 százalék kedvezményre jogosítja fel használóját a vonatokon és buszokon. A kártya bármelyik vasútállomáson beszerezhető.

Belgium

Belgiumban nyugdíjas jegyet 65 év felett lehet váltani, és hétköznapokon 9 óra után lehet igénybe venni, emellett szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapokon egész nap érvényes. A nyugdíjas jegy ára 5,30 euró, mely másodosztályon oda-vissza érvényes két állomás között belföldön, az alábbi megjelölésekkel ellátott vonatokon: IC, IR, L, P, CR, ICT, valamint az EC jelölésű nemzetközi vonatokon. Ugyanakkor a 65 év feletti brüsszeli lakosoknak automatikusan jár a 65+ kártya, amellyel ingyen utazhatnak a STIB (brüsszeli tömegközlekedési vállalat) hálózatában, kivéve a reptéri járatokat és a Noctis éjszakai járatait. A kártya érvényes a de Lijn és a TEC hálózatában is. A flamand vagy vallon területen élő 65 év felettiek a 65+ de Lijn vagy 65+ TEC kártyával utazhatnak ingyen, ezt a két társaság helyi irodáiban kell igényelni.

Bulgária

A nyugdíjas kedvezmények Bulgáriában a „Senior Citizen” kártya megvásárlásával vehetők igénybe, amely 1 levába kerül (2012) és 50 százalékos kedvezményre jogosítja fel használóját. A nők 57, a férfiak 62 éves koruk felett vehetik igénybe. Ehhez be kell mutatni a személyi igazolványt és a nyugdíjról szóló igazolást.
Amennyiben az utas nem kívánja kiváltani ezt a kártyát, továbbra is jogosult 50 százalékos kedvezményre, ha bemutatja a nyugdíjról szóló igazolást az utazás helyszínén (ha nem rendelkezik kártyával, akkor minden utazáskor be kell mutatnia az igazolását).

Csehország

Csehországban minden 60 év feletti nyugdíjas jogosult utazási kedvezményre, mellyel 25 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. A 70 év felettieknek pedig lehetőségük van kiváltani az In-Senior kártyát, a kártya ára egy évre 1330 cseh korona, és akár 50 százalék kedvezményre is jogosít.

Dánia

Dániában a 65 év felettiek és azok a nyugdíjasok, akik a dán törvények szerint szociális nyugdíjat kapnak, jogosultak a kedvezményes utazásra. Ehhez szükség van egy igazolványra, amelyet ingyenesen ki lehet váltani bármely vasútállomáson. A kiváltáshoz szükséges egy egy évnél nem régebbi nyugdíjszelvény és egy fénykép. A kártya bizonyos időbeli megszorításokkal használható. A kedvezmény a 65 év feletti külföldiekre is vonatkozik.

Egyesült Királyság

Nagy-Britanniában a 60 éves kornál idősebbek vásárolhatnak egy ún. Senior Railcardot, amelynek ára 2012-ben 28 font volt, érvényessége egy év. Kiváltásához igazolni kell az életkort, továbbá egy igénylőlapot kell kitölteni. A kártyát a Gatwick, Stansted repterek vasútállomásain, a Luton reptér parkolójában és a Manchester reptéren lehet beszerezni. A Heathrow repülőtéren viszont erre nincs lehetőség. Nem árt tudni, hogy a reggeli csúcsforgalomban 9.30-ig nem lehet használni a kedvezményekre feljogosító kártyát.
A Senior Railcarddal rendelkezők ugyanakkor különböző kedvezményeket vehetnek igénybe múzeumokban, galériákban, színházakban, éttermekben és hajókirándulásokon. 
Az Egyesült Királyságon belüli vasúti utazáskor emellett lehetőség van az ún. Plusbus kedvezményes árú jegy megváltására, amelyet a vonatjegyhez lehet váltani. A Plusbus a vonatút kezdő- és célvárosán belül jogosítja fel használóját korlátlan számú utazásra a helyi tömegközlekedésben.
Az Egyesült Királyságban az idősebbek (többnyire 60 év felett) ingyen utazhatnak. Ennek feltételei a négy alkotmányos részben a következők:
Angliában minden 60 év feletti angliai állandó lakos és fogyatékkal élő a National Bus Pass igazolvánnyal ingyenesen veheti igénybe csúcsidőn kívül a tömegközlekedést. Ez azt jelenti, hogy hétköznapokon 9.30 és 23 óra között, hétvégén és ünnepnapokon pedig időkorlátozás nélkül ingyen utazhatnak. Az igazolványt a helyi okmányirodában lehet kiváltani ingyen, azonban a cseréért fizetni kell. 
Walesben a 60 év feletti helyi lakosok kedvezményes utazásra jogosultak. Ehhez szükséges a Concessionary Bus Pass igazolvány, melyet a helyi hatóságoknál kell igényelni. Az igazolvány ingyenes utazásra jogosít minden helyi járaton, időkorlátozás nélkül, és néhány távolsági szolgáltatást is igénybe lehet vele venni.
Skóciában minden 60 év feletti helyi lakos jogosult ingyenes utazásra, minden helyi járaton és a menetrend szerint közlekedő távolsági járatokon. A kedvezmény igénybevételéhez National Entitlement Cardot kell igényelni. 
Észak-Írországban a Senior SmartPass-szal a 65 év feletti írországi lakosok ingyenesen utazhatnak a buszokon és vonatokon. A Senior SmartPass az északír regionális tömegközlekedési vállalat, a Translink busz- és vasútállomásain igényelhető. 
Angliában és Walesben a 60 év felettieknek automatikusan a „routesixty” útiköltséget számolják fel, ami azt jelenti, hogy a legtöbb járaton 50 százalékkal olcsóbban utazhatnak. A kedvezményben részt vesz a National Express távolsági hálózata, mely Angliában és Walesben működik, és a Citylink, amely Skóciában szállítja az utasokat.
A Londonban élő idősek és fogyatékkal élők számára a Freedom Pass elnevezésű kártya teszi lehetővé, hogy ingyen utazzanak a londoni tömegközlekedési hálózaton.

Észtország

Észtországban a buszos közlekedés a jellemző, a néhány város között működő belföldi vonathálózatot az Edeleraudtee közlekedési társaság üzemelteti. Diák- és nyugdíjas kedvezmények egyaránt igénybe vehetők a távolsági buszokon: a 26 év alattiak és a 60 év felettiek szombaton 50 százalék, míg a hét többi napján 10 százalék kedvezményre jogosultak.

Finnország

A 65 év feletti, illetve a 65 év alatti finn nyugdíjasok 50 százalékos kedvezményben részesülnek, a kedvezmény igénybevételéhez – az életkor igazolásához – szükséges a személyi igazolvány bemutatása. Az autóbuszokon 65 éves kor felett 30 százalék kedvezmény jár az elővételben váltott menetjegyekre, ehhez igazolni kell a kort személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal. A kedvezmény igénybevételének további feltétele a minimum 80 km-es utazás.

Franciaország

A nyugdíjasok igénybe vehetik a Senior kártyát (Carte Senior), mellyel akár 50 százalékkal is csökkenhet a menetjegy ára. Párizsban viszont a nyugdíjas kedvezményt csak a Franciaország területén lakó nyugdíjasok vehetik igénybe, aminek feltétele a jogosultságot igazoló kártya kiváltása.

Írország

Az idős személyek Írországban ingyenesen utazhatnak, amennyiben betöltötték a 66. életévüket, és rendelkeznek írországi lakcímmel. 66 éven aluli személy is jogosult lehet ingyenes utazásra, amennyiben rendelkezik írországi címmel, és megfelel jó néhány kitételnek.
Az ingyenes utazás vonatkozik a CIE (Coras Iompair Éireann) járataira, a vasúti közlekedésre, az Aran-szigetre utasokat szállító kompokra, valamint bizonyos magánkézben lévő közlekedési eszközökre, melyek csatlakoztak a kezdeményezéshez, továbbá az Írország és Észak-Írország közötti tömegközlekedés során.

Lengyelország

A lengyeleknél 60 éves kor felett lehet kiváltani kedvezményes utazásra jogosító igazolványt (legitymację seniora / Karta Seniora). A Przewozy Regionalne járataira az igazolvány ára 2012-ben 75 złoty, míg a PKP InterCity járataira 150 złoty volt, és mindkét esetben 50 százalékos kedvezményre jogosított. A két társaság külön bocsátja ki az előbbi dokumentumokat, így ha valaki mindkét társaság vonatait igénybe kívánja venni, mindkét kártyát ki kell váltania. A kedvezmény igénybevételéhez szükség van az életkor igazolására.

Luxemburg

A törpeállamban 60 éves kor felett a Seniorekaart kiváltásával lehet kedvezményesen utazni, a kártya 50 euróba kerül (2012), és egy évig érvényes. 65 év felett 50 százalékos kedvezménnyel havi bérlet (Oeko-pass) is váltható.

Németország

Németországban 60 éves kor felett, illetve 26 éves kor alatt lehet vásárolni kedvezményes áron, 122 euróért másodosztályra vagy 244 euróért első osztályra ún. BahnCard 50-et, amely használóját 50 százalékos kedvezményre jogosítja 1 éven keresztül. A kedvezményre jogosultak köre kiterjed még a rokkantnyugdíjasokra és a fogyatékkal élőkre is. A BahnCard 25 hasonló feltételekkel váltható, másodosztályra 39, első osztályra 78 euróért, és 25 százalékos kedvezményre jogosít.

Olaszország

Itáliában a 60 év felettiek kiválthatják az Ezüst kártyát (Carta d'Argento) 30 euróért, 75 év felett pedig ingyenesen. A kártya 15 százalékos kedvezményt biztosít a teljes viteldíjból, 25 százalékot a nemzetközi vonatok Olaszországon belüli útjaira, és 10 százalékot a hálókocsis utazás díjából. Egy évig érvényes, és a jeggyel együtt be kell mutatni a vonaton.

Portugália

Az Alfa Pendular (nagy sebességű motorvonat), Intercidades (Intercity) és a Regional vonatokon 65 év felett 50 százalékos kedvezmény jár a portugál nyugdíjasoknak.

Spanyolország

60 éves kor felett lehetőség van ún. Arany kártya (Tarjeta Dorada) vásárlására, mely jegyek vásárlásakor különböző mértékű kedvezményekben részesíti tulajdonosát. Míg hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön 40 százalékos kedvezményre jogosít, addig pénteken, szombaton és vasárnap 25 százalékkal olcsóbban lehet vele jegyet vásárolni. Emellett a nem elővételben vásárolt jegyekre is 25 százalékos kedvezményt nyújt. A kártya ára 5,05 euró (2012), melyet vasútállomásokon és néhány utazási irodában lehet megvásárolni. A kártya nyújtotta kedvezményeket fogyatékosok és rokkantak is igénybe vehetik, ez esetben egy kísérő személy azonos kedvezményeket élvez az utazáskor. 
A spanyol buszokra általánosságban elmondható, hogy 60 éves kor felett 25–50 százalékos kedvezmény jár a nyugdíjasoknak, ez általában a külföldiekre is vonatkozik. A kedvezmény mértéke a busztársaságtól függ. Személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel kell igazolni az életkort.

Svédország

A svéd nyugdíjasok, ha vonattal utaznak, az ún. last minute (utazás előtti 24 órában megváltott) jegyet kedvezményes áron vehetik meg. Buszon pedig 20 százalékos kedvezményre jogosultak.

Szlovákia

A szomszédos országban belföldi utazás esetén 70 éves kor felett 50 százalékos kedvezmény jár a nyugdíjasoknak, melyre a külföldiek is jogosultak. A kedvezmény igénybevételéhez személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel kell igazolni az életkort. Külföldre utazás esetén 60 éves kor felett 10 százalékos kedvezmény jár.

Szlovénia

Állandó szlovéniai lakcímmel rendelkező 60 év felettiek vagy mozgáskorlátozottak a K-13 kártyával 30 százalékos kedvezményre jogosultak. A kedvezmény belföldi utakra, illetve Szlovénia és Horvátország közötti utazásra vonatkozik. A kártya kiváltásához fényképes igazolvány és az előző vagy a tárgyhavi nyugdíjszelvény szüksége.

Forrás: otvenentul.hu