A megavitamin-készítmények magasabb dózisban tartalmazzák a vitaminokat az ajánlott napi bevitelre vonatkozó, ún. RDA-értékek által megadott mennyiségnél. A helyzet az, hogy a „több a jobb” elve a vitaminokkal kapcsolatosan nem feltétlenül igaz, sőt, számos olyan vitaminról tudunk, amelyek túladagolása komoly problémákat okozhat.
A-vitamin: az összes vitamin közül talán ennek a túladagolása jár a legtöbb veszéllyel. Tünetei: fejfájás, szédülés, étvágycsökkenés és bőrkiütések; nők esetében a menstruációs ciklus szabálytalansága; gyakran májkárosodást is okoz. Az A-vitamin erősen teratogén vagyület, aminek következtében terhes nők nem szedhetik, különösen nem nagyobb mennyiségben, mert gyermekük születési rendellenességekkel jöhet világra. Magas dózisban növeli a hajlamot számos rákos elváltozásra is.
B6-vitamin (piridoxin): magas dózisban (50-100 mg/nap) az idegsejtek végleges károsodását okozhatja.
C-vitamin: 5-800 mg/nap dózis felett gyomorbántalmakat és vesekőképződést okozhat.
Figyelem: dohányzók C-vitamin RDA-értéke 200 mg/nap (lásd még lent). Nagyobb dózisú C-vitamin-igény esetén ajánlott az ún. pufferált (pH=7) C-vitamin-készítmény szedése (mivel a C-vitamin egy sav: az aszkorbinsav).
D- vagy D3-vitamin: túladagolása a vér kalciumszintjének túlzott megemelkedését eredményezheti, aminek következménye izomgyengeség, gyomor- és simaizomgörcsök, valamint vesekövek keletkezése lehet. Gyermekeknél csontfejlődési rendellenességeket okozhat. Ilyen káros következményekkel azonban még 8000 NE napi bevitel felett sem kell számolni. Ma már ismert, hogy a nagyobb dózisú D-vitamin esetleges káros hatásait (mint pl. az ún. szérum kalcium magas szintje) K2-vitamin bevitelével lehet (és szükséges) kompenzálni. A tudomány új eredményei alapján azonban valószínű, hogy a téli időszakban, illetve idősebb korban jóval magasabb D-vitamin-bevitelre van szükségünk, mint azt a „hivatalos álláspont” (pl. az RDA-érték) alapján eddig gondoltuk.
E-vitamin: a túladagolás tünetei közé tartoznak a hasi fájdalmak, ill. megfigyelték, hogy az E-vitamin-túladagolás hatására más vitaminok felszívódása csökken. A legújabb eredmények szerint pedig az E-vitamin dózisának mindössze 2-szeres emelése az RDA-érték fölé már 16%-kal emeli a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét!
RDA-értékek (átlag 70 kg-os testsúlyra számítva)
Vitaminok
A-vitamin (retinol): zsírban oldódó vitamin; 5000 NE (USA), 800 µg (EU). Növényekből vesszük fel béta-karotin formájában, közvetlenül A-vitaminként pedig máj és halak fogyasztásával jutunk hozzá.
B1-vitami (tiamin): vízben oldódó vitamin; 1,5 mg (USA), 1,4 mg (EU).
B2-vitamin (riboflavin): vízben oldódó vitamin; 1,7 mg (USA), 6 mg (EU).
B3-vitamin (niacin): vízben oldódó vitamin; 1,3-1,8 mg (USA), 8 mg (EU).
B5-vitamin (pantoténsav): vízben oldódó vitamin; 4,7 mg (USA), 6 mg (EU).
B6-vitamin (piridoxin): vízben oldódó vitamin; 2 mg (USA), 2 mg (EU).
B9-vitamin (folsav): vízben oldódó vitamin; 4OO µg (USA), 3OO µg (EU).
B12-vitamin: vízben oldódó vitamin; 3 µg (USA), 2 µg (EU).
Biotin (H-vitamin): vízben oldódó vitamin; 300 µg (USA), 150 µg (EU).
C-vitamin: vízben oldódó vitamin; ANB: 60 mg (USA), 90 mg (EU).
D-vitamin: zsírban oldódó vitamin; ANB: 4OO NE (USA), 5 µg (EU) – az FDA szerinti új érték 800 NE. A kutatók még ennél is magasabb bevitelt javasolnak: napi 1000-2000 NE.
E-vitamin: zsírban oldódó vitamin; ANB: lO mg (USA), lO mg (EU).
Ásványi elemek
Kalcium: 8OO mg (USA), 5OO mg (EU).
Vas: 10-30 mg (18 mg terheseknek) (USA), l4 mg (EU). Ezt az értéket azonban a táplálékkal legtöbben naponta magunkhoz is vesszük; amennyiben a vérkép nem mutat vashiányt, nem ajánlott extra vasat (pl. vitaminkészítménnyel) bevinni a szervezetbe.
Jód: 150 µg (USA), 150 µg (EU).
Magnézium: 350 mg (USA), 3OO mg (EU).
Foszfor: 300-400 mg (USA), 800 mg (EU).
Cink: l5 mg (USA), l5 mg (EU).
Forrás: szimpatika.hu
0 Megjegyzések