Az Európai Élelmiszer biztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb tudományos jelentése szerint a fipronil nevű, mezőgazdaságban használt rovar ölőszer is kiemelten veszélyes a méhekre - hívta fel a figyelmet a Greenpeace Magyarország.

Fotó: dreamstime
A környezetvédő szervezet közleménye szerint az idén ez már a negyedik mezőgazdasági vegyszer, amiről ezt állítja az uniós hivatal. Az ügy komolyságát az is mutatja, hogy az Európai Bizottság meghozta döntését, miszerint 2013. december 1-jétől, két éven át az egész Európai Unióban korlátozzák a három, úgynevezett neonikotinoid tartalmú rovarirtó szer alkalmazását (klotianidin, imidakloprid tiametoxám).
A fipronil pár nanogrammos mennyiségben is halálos, ennél kisebb dózisban pedig lerontja a méhek táplálékszerző képességét, hajlamossá teszi őket különböző, elsősorban gombás megbetegedésekre - közölte a Greenpeace.
Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerint, ha a fipronil és más engedélyezett mezőgazdasági vegyszerek méhpusztulást okoznak, akkor az uniós engedélyezési eljárása teljes felülvizsgálatra szorul. A bizottságnak összehangolt stratégiai tervet kell készítenie a beporzók védelme érdekében, melynek első eleme a fipronil és más méhkárosító vegyszerek teljes tilalma lehet. A Greenpeace a fipronil mielőbbi tilalmát és a méhek átfogó védelmét követeli a hazai döntéshozóktól is - áll a közleményben.
A környezetvédő szervezet szerint a veszélyes rovarölőszerek egyedi korlátozása az európai beporzók állományának megerősödéséhez önmagában nem elég. Az EU-nak kiemelten támogatnia kell a mezőgazdasági vegyszerhasználat és a méhpusztulás összefüggéseit vizsgáló kutatásokat, illetve a vegyszerintenzív nagyüzemi mezőgazdaság helyett a modern ökológiai gazdálkodást kell előnyben részesítenie.
A méhek és más beporzók kulcsfontosságúak az élelmiszer termelésben. A világ élelmiszernövényeinek harmada függ a méhek és más állatok által elvégzett beporzástól – hangsúlyozzák a Greenpeace képviselői.
Forrás: MTI / http://www.ng.hu