Szakemberek szerint a hosszú ideig tartó ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás, ha pedig helytelenül ülünk, akkor kétszeresen (180 százalékosan) terhelődnek a porckorongok, az álláshoz képest. 

Illusztráció: dreamstime
Az ülőmunka nem csak a mozgásszervekre veszélyes, hanem a belső szervekre is rossz hatással van. A gerinc fájdalmas betegségei mellett az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek rizikófaktorát is növelheti az ülő életmód – figyelmeztet a veszélyekre Darabosné Tim Irma, a Semmelweis Egyetem ETK Fizioterápiai Tanszék oktatója és Werling Klára belgyógyász.
A gyógytornászok azt is hangsúlyozzák, hogy a rossz tartás a vázrendszerre, az izmokra és a szalagokra is rossz hatással van, ami fájdalommal jár. A túlterhelés miatt a szövetek keringése és anyagcseréje nem tökéletes, ez elváltozáshoz vezet, ami veszélyezteti a csonthártya, az ízületi szalagok, a porcfelszínek épségét és kialakulnak a degeneratív elváltozások.
Porckorongok terhelése bizonyos testhelyzetekben. Alf Nachemson, svéd orvos az 1960-as években végzett élő szervezetben méréseket a porckorongon belüli nyomás meghatározására, testhelyzetek és mozdulatok hatására.
Illusztráció: Semmelweis Egyetem
Mindezek elkerülésére a célzott aktív mozgás a megoldás, ilyenkor ugyanis jó vérellátást biztosítunk az izmokban, ami a szív és a tüdő egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. A mozgás azt is elősegíti, hogy a csontállomány ne épüljön le (ne degenerálódjanak a csontfelszínek, amelyeket egyenetlenül terhelünk.
A mozgásszegény, ülő életmód 26 százalékkal növeli az úgynevezett metabolikus szindróma esélyét. Werling Klára belgyógyász elmondta, hogy a szindróma jellegzetességei a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás, ezek szövődményei: a szív- és érrendszeri betegségek. A mindezekkel járó magas vérzsír azért különösen veszélyes, mert érkárosodást okoz az agyban, szívben, vesében, így agyvérzéshez, szívinfarktushoz, szívnagyobbodáshoz és vesebetegségekhez vezethet. A metabolikus szindróma alapja, hogy a szervezet ugyan termel inzulint, de ezt a sejtek nem érzékelik, így túltermelés jön létre. Tudományosan kimutatták, hogy a mozgás a sejtek ezen érzéketlenségét csökkenti.
A bélrendszer normális működéséhez is szükséges a mozgás.  Az ülőmunkát végzőknek oda kell figyelni a lábdagadásra is ez a visszér vagy szívelégtelenség tünete lehet.
Az embernek meghatározó mennyiségű mozgásra van szüksége, hogy egészséges maradjon. Sajnos az átlag lakosság nem mozog eleget, pedig a mozgás a legjobb stresszoldó és mivel endorfint szabadít fel, még örömforrás is.
Forrás: Semmelweis Egyetem