Ez a gonosz áfonya veszélybe sodorta több gyógyszergyártó eladásait, emiatt meg kell regulázni. Ha azt hiszi valaki, hogy viccelek, nagyot téved. A minap az FSA (Food Standards Agency) szóvivője azt közölte, hogy mindössze két év haladékot adnak a termékeiket superfood kategóriába pozícionált vállatoknak, majd ezt a szót törölni kell a termékek ismertetőiből, a címkékről és a reklámokból. Az elsőre ostobaságnak hangzó szabályzás mögött érzésem szerint egy nagyon tudatos egészségromboló tevékenység munkálkodik, amiről ma pár szóban mesélni szeretnék olvasóinknak.

Ugye azon senki nem lepődik már meg, hogy semmi ételről és étrend-kiegészítőről nem szabad olyat állítani, hogy annak egészség megőrző vagy egészség javító hatása lenne. Ezt a szabályt pár évvel ez előtt meghozták EU szinten és mára minden tagállam gondolkodás nélkül átvette és beültette a napi gyakorlatába. A fogyasztóvédelem pedig lelkesen támad minden ilyen kijelentést.

Nézzünk egy példát. Ha tegyük fel valaki fokhagymát árul és azt állítja róla, hogy büdös lesz tőle a szája annak, aki megeszi, az nem követ el szabálysértést. Ezt lehet állítani a fokhagymáról és mellesleg ez igaz is.

Ugyanerről a fokhagymáról azt állítani, hogy hozzájárul a koleszterin szint jobb arányba hozásához (csökkenti az LDL és növeli a HDL koleszterin szintet) már szabálysértés, annak ellenére, hogy ugyan úgy igaz, mint az első kijelentés. Mindössze annyi különbség van a két kijelentés között, hogy az első nem sérti egyetlen koleszterinszint csökkentő gyógyszer eladási statisztikáit.

A superfood olyan élelmiszereket jelöl, amelyeket a legújabb egészségügyi trend nagyon egészségesnek tart. Ezeket főleg vitamin, nyomelem, ásványi anyag valamint rosttartalmuk és antioxidáns hatásuk miatt tekintik "szupernek". Leggyakrabban az áfonya, a spenót, és a brokkoli kerül e csoportnév alá magas antioxidáns és egyéb fitotápanyagaik miatt, de a lazac is a magas omega-3 zsírsav tartalma miatt.

Nem véletlen ez. Ezek az ételek ténylegesen olyan összetevőkben gazdagok, amik vagy nagyon hiányoznak a mindennapi táplálékunkból, vagy mint a lazac esetén, olyan összetevőt tartalmaz, ami a szándékosan elrontott transzzsíros étrendünket képes kompenzálni és ezáltal ténylegesen csökkenteni annak esélyét, hogy szív- és érrendszeri betegségben kelljen kezelődnünk.

A piac maga találta ki a superfood elnevezést pár éve. Ennek hatására az emberek a boltokban jól el tudták különíteni a szemetet a ténylegesen egészség javító és a kalóriákon kívül tápértékkel is bíró szuper ételektől. Talán ennek köszönhető, hogy az elmúlt két évben 135%-al nőtt a világon az áfonya eladása. Ahonnét a kifejezés származik, van elnevezés az első csoportra is. A „junkfood” vagy magyarul szemététel, éppen ezen csoportba tartozó kajákra született. Érdekes, hogy ezt nem akarja a hivatal megszerezni.

Viszont a superfood-ot igen. A hivatalos indoklás szerint nem elegendő kijelenteni egy ételről, hogy az szuper, hanem azt is meg kell mondani a vásárlónak, hogy miért. A szóvivő például azt említette, hogy olyan kifejezések lennének jók, mint „jót tesz a szívnek” vagy „csökkentett zsírtartalom”, stb…

Nem ismerősek ezek a kijelentések? Hiszen ezek már foglaltak a marketing piramis csúcsán. És hogy-hogysem éppen a szívbetegségekért nagyban felelőssé tehető transzzsíros margaringyártók foglalták el.

A szabályzás eredménye az lesz, hogy vagy egy egyébként „junkfood” margarin is hívhatja magát szuperfoodnak, vagy az áfonya sem, és éppen azt a kijelentést kell tennie magáról, mint a haszontalan versenytársának.

Azt hiszem, itt lenne az ideje bevezetni egy új fogalmat az egészséges élelmiszerekre. A korábbi superfood-ot állami segédlettel ellopta a koleszterinbiznisz.

Forrás: naturhirek.hu