Ugye azon senki nem lepődik már meg, hogy semmi ételről és
étrend-kiegészítőről nem szabad olyat állítani, hogy annak egészség megőrző
vagy egészség javító hatása lenne. Ezt a szabályt pár évvel ez előtt meghozták
EU szinten és mára minden tagállam gondolkodás nélkül átvette és beültette a
napi gyakorlatába. A fogyasztóvédelem pedig lelkesen támad minden ilyen
kijelentést.
Nézzünk egy példát. Ha tegyük fel valaki fokhagymát árul és
azt állítja róla, hogy büdös lesz tőle a szája annak, aki megeszi, az nem követ
el szabálysértést. Ezt lehet állítani a fokhagymáról és mellesleg ez igaz is.
Ugyanerről a fokhagymáról azt állítani, hogy hozzájárul a
koleszterin szint jobb arányba hozásához (csökkenti az LDL és növeli a HDL
koleszterin szintet) már szabálysértés, annak ellenére, hogy ugyan úgy igaz,
mint az első kijelentés. Mindössze annyi különbség van a két kijelentés között,
hogy az első nem sérti egyetlen koleszterinszint csökkentő gyógyszer eladási
statisztikáit.
A superfood olyan élelmiszereket jelöl, amelyeket a legújabb
egészségügyi trend nagyon egészségesnek tart. Ezeket főleg vitamin, nyomelem,
ásványi anyag valamint rosttartalmuk és antioxidáns hatásuk miatt tekintik
"szupernek". Leggyakrabban az áfonya, a spenót, és a brokkoli kerül e
csoportnév alá magas antioxidáns és egyéb fitotápanyagaik miatt, de a lazac is
a magas omega-3 zsírsav tartalma miatt.
Nem véletlen ez. Ezek az ételek ténylegesen olyan
összetevőkben gazdagok, amik vagy nagyon hiányoznak a mindennapi
táplálékunkból, vagy mint a lazac esetén, olyan összetevőt tartalmaz, ami a
szándékosan elrontott transzzsíros étrendünket képes kompenzálni és ezáltal
ténylegesen csökkenteni annak esélyét, hogy szív- és érrendszeri betegségben
kelljen kezelődnünk.
A piac maga találta ki a superfood elnevezést pár éve. Ennek
hatására az emberek a boltokban jól el tudták különíteni a szemetet a
ténylegesen egészség javító és a kalóriákon kívül tápértékkel is bíró szuper
ételektől. Talán ennek köszönhető, hogy az elmúlt két évben 135%-al nőtt a
világon az áfonya eladása. Ahonnét a kifejezés származik, van elnevezés az első
csoportra is. A „junkfood” vagy magyarul szemététel, éppen ezen csoportba
tartozó kajákra született. Érdekes, hogy ezt nem akarja a hivatal megszerezni.
Viszont a superfood-ot igen. A hivatalos indoklás szerint
nem elegendő kijelenteni egy ételről, hogy az szuper, hanem azt is meg kell
mondani a vásárlónak, hogy miért. A szóvivő például azt említette, hogy olyan
kifejezések lennének jók, mint „jót tesz a szívnek” vagy „csökkentett
zsírtartalom”, stb…
Nem ismerősek ezek a kijelentések? Hiszen ezek már foglaltak
a marketing piramis csúcsán. És hogy-hogysem éppen a szívbetegségekért nagyban
felelőssé tehető transzzsíros margaringyártók foglalták el.
A szabályzás eredménye az lesz, hogy vagy egy egyébként
„junkfood” margarin is hívhatja magát szuperfoodnak, vagy az áfonya sem, és
éppen azt a kijelentést kell tennie magáról, mint a haszontalan
versenytársának.
Azt hiszem, itt lenne az ideje bevezetni egy új fogalmat az
egészséges élelmiszerekre. A korábbi superfood-ot állami segédlettel ellopta a
koleszterinbiznisz.
Forrás: naturhirek.hu
0 Megjegyzések