Tausz Katalin, az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja

A társadalomtudományokat egy teljesen elhibázott elképzelésre alapozva, mesterségesen szorítják vissza, nem igaz, hogy "felesleges pénzkidobás" társadalomtudományi képzéseket indítani, ahogy az sem nem igaz, hogy a mai Magyarországon nincs szükség jól képzett szociális munkásokra vagy a fenntarthatóság kérdéseivel, komplex szemléletmóddal foglalkozó humánökológusokra - mondta Tausz Katalin dékán az elte.hu-n megjelent interjúban.

A dékán szerint nem „romlik a gyerekanyag”: ugyanannyi tehetséges diák van, mint korábban, csak korábban a kevésbé tehetségesek nem juthattak be a felsőoktatásba. Ugyanakkor ma már gyakrabban fordul elő, hogy a hallgatók maguk teremtik elő a megélhetés és a tanulás költségeit is, ez pedig időt és energiát vesz el a tanulástól.
A Társadalomtudományi Karon végzettek el tudnak helyezkedni - mondta Tausz, hozzátéve: ma már nem úgy működik a gazdaság és a társadalom, hogy „ki milyen szakon végzett, olyan állást fog magának találni”. Az egyetemen a diák az ismereteken túl kompetenciákat szerez, és ezeket hasznosítja munkavállalóként, akár többféle területen. Kreatív, változásokra és változtatásokra kész munkaerőre van szükség, ebben pedig a társadalomtudományi hallgatók kiválóak - mondta a kar dékánja. Tücsökszak-e az andragógia? Itt olvashatjátok, hogyan reagált a Szegedi Tudományegyetem egyik docense a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének kijelentésére.

Forrás: eduline.hu