Elég egy rossz cipő, vagy egy kis kerti munka, tenyereden és talpadon máris bőrkeményedés jelenhet meg. Hogyan tüntesd el?

A bőrkeményedés a szervezet védekező mechanizmusának köszönhetően alakul ki, leginkább azokon a bőrfelületeken, amelyek a legnagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Így jellemzően a kezeken és lábakon (tenyéren, talpon) tapasztalható, de szakmától, hobbitól függően máshol is megjelenhet: a profi hegedűsök álla is e területek közé tartozik.

Mitől alakulhat ki?

Ha a bőrt egy bizonyos ponton rendszeresen vagy állandóan nagy nyomás, dörzsölés éri, védekezésképpen felgyorsul a bőrsejtképződés, így az elhalt hámsejtekből kemény bőrréteg alakul ki. A nyomás vagy a dörzsölés ezért nem ejthet sebet a bőrön.

Gyakori probléma a hirtelen testsúlygyarapodás is, amitől a lábfejre nehezedő súly elosztása megváltozik. A lábközépcsontok nagyobb súlyt tartanak, a lábfej szétterül, a szalagok kilazulnak, a talp középső része lesüllyed. Ezt nevezzük harántsüllyedésnek, melyből később görbült ujjak, szemölcsök, kalapácsujj is kialakulhat. Ugyanez a helyzet akkor is, ha folyamatosan magas sarkú cipőt viselsz. A nagyon magas sarkak megbontják a lábfej természetes súlyelosztását, így a lábujjak tövében található párnákon erősen megvastagodhat a bőr. A probléma tehát nem csupán esztétikai vagy kényelmi kérdés.

A kezeken szintén a fokozott igénybevétel okoz bőrkeményedést: minden olyan tevékenység, amely során a tenyér kemény, esetleg érdes felülettel találkozik, például a kerti munkák, a bicikli kormánya hosszabb túrák alkalmával, vagy éppen az evezés.

Vízhólyag
A vízhólyag legalább olyan gyakori probléma, mint a bőrkeményedés. Bár kicsi, rettentő fájdalmas és kellemetlen lehet. Vízhólyagod van? Ne aggódj, van megoldás, kattints ide!

Mit tehetsz ellene?

A bőrkeményedést szinte lehetetlen kivédeni, hiszen bármikor előfordulhat, hogy valami irritálja a bőrödet. Ráadásul igen könnyen alakul ki újra, így megszüntetése korántsem tekinthető véglegesnek. Vannak azonban olyan praktikák, amelyek segítségével hamarabb, könnyebben és fájdalommentesebben szabadulhatsz meg tőle.

Áztatás

A bőrkeményedés könnyebben eltávolítható, ha a bőrt rendszeresen áztatod. Áztatás után törölközővel vagy habkővel finoman távolítsd el az elhalt hámsejteket. Amennyiben dörzsölésre fájdalmat érzel, hagyd abba, mert csak rontasz a helyzeten. Az erősen ecetes víz segíthet felpuhítani a kényes területeket. Ha az ecet szagát nehezen viseled, meleg, szappanos vízzel is próbálkozhatsz, de számíts rá, hogy a hatóidő hosszabb lesz.

Krémezés

Ma már lehet bőrpuhító krémeket, géleket kapni. Önmagukban ezeket a termékeket nem elegendő használni, de az áztatás és dörzsölés után nagy hasznukat veheted.

Pakolás

A népi hagyomány szerint, ha konyhasóból langyos vízzel sűrű oldatot keversz, remek bőrkeményedés elleni pakoláshoz jutsz. Kend vastagon a kemény felületre, hagyd hatni egy negyedórát, majd körömkefével gyengéden súrold le.

Tapasz

A gyógyszertárak bővelkednek a különböző lábápolási termékekben. Szerencsére a gyártók már a bőrkeményedésekre is gondoltak, és alig látható, diszkrét tapaszokról gondoskodtak azok számára, akik felelőtlenül választottak lábbelit. A tapasz bőrpuhítót tartalmaz, így nemcsak a további dörzsöléstől véd meg, hanem az addig megkeményedett bőrt is lazítja.

Ha semmi sem hat…

Ha semmilyen otthoni módszer nem válik be, és bőrkeményedésed nem múlik, nagy kiterjedésű, különösen vastag, esetleg fájdalmas, mindenképpen keress fel egy pedikűröst. Ollóval otthon nekiesni veszélyes, sérülést, fertőzést és hihetetlen lassú gyógyulást okozhatsz!

Forrás: otvenentul.hu